MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Driebladige braakwortelspirea

Foto: Driebladige braakwortelspirea +

Groeit in 254 tuinen

Latijnse naam
Gillenia trifoliata
Hoogte
1 - 100 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend
Planten tags

Algemene omschrijving

Een statement van distinctie, deze zachte maar toch bijna struik vormende plant uit de rozenfamilie met witte sterrenbloemetjes en rode stelen. 

Gillenia trifoliata komt uit Noord-Amerika, waar het bekend is onder de naam ‘Indian Physic’. De wortels van deze plant waren een veelgebruikt geneesmiddel onder indianen. Al in 1680 werd de plant naar Europa gebracht, maar tot op heden komt hij maar zelden in de tuin voor.  De bossige groei en de sterke vertakking geven deze plant een luchtig karakter. De fijne bloemetjes in de zomer dragen hieraan bij. De bloemknopjes zijn rood en zitten op rode bloemsteeltjes. Als de bloemen opengaan is de bloemkleur wit, maar de kelk blijft rood. In het najaar verkleurt het groene blad naar rood. Gillenia is oersterk en doet het goed in de meeste tuinen. Trifoliata betekent driebladig. Als je de plant goed bekijkt, zitten de bladeren telkens per drie aan de bladstengel.

Vereisten:

Gillenia trifoliata staat het beste niet in de volle zon . Het is een plant voor lichte schaduw en een voedzame, niet te droge grond, waarin weinig boomwortels voorkomen. Niet kritisch qua grondsoort maar mag ook niet te nat staan. 

Onderhoud:

Het onderstel verhout na een aantal jaren, waardoor hij moeilijk te verplanten wordt. Er is weinig onderhoud aan de Gillenia trifoliata.De plant woekert niet. Het volstaat de plant in het voorjaar terug te knippen tot op het verhoute deel. Hij heeft verder weinig last van ziekten.

Gebruik:

Mooie bossige planten waarvan de bloei lang aanhoudt. Deze bossige groei en de sterke vertakking geven deze plant een luchtig karakter. Goed te combineren. Mooie herfstkleur, kortom een aanrader. Bekroond met een Award of Garden Merit, de hoogste onderscheiding die een tuinplant kan krijgen.

Bloeitijd : juni - augustus

Hoogte ongeveer : 80 cm.

Aanbevolen aantal per vierkante meter : 5

 

 

 

Berichten over deze plant