MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Bladvlekkenziekte septoria (Chrysant)

Septoria obesa of S. chrysanthemi

Gewas:
Chrysant
Familie:
Schimmels

Herkenning

Septoria of bladvlekkenziekte is een schimmelziekte, die in chrysant schade aanricht. De ziekte is vooral buiten een probleem of in de kas bij een slecht watergeefsysteem.

Bij het begin van de aantasting ontstaan kleine, chlorotische bladvlekjes met een bruin necrotisch centrum. Daaruit ontstaan grote, scherp begrensde ronde donkere vlekken van een grootte van 0.5 - 2cm. Vaak zijn de vlekken omgeven door een gele rand. Later vloeien de vlekken samen, treedt er vergeling op, waarna de bladeren vroegtijdig afsterven. De eerste aantasting vindt plaats op de oudste bladeren. Op de oudste bladeren zijn de vlekjes grijsbruin van kleur. Op de vlekken kunnen de sporenhouders worden waargenomen in de vorm van zwarte puntjes.

Levenswijze

De schimmel kan overwinteren op plantbedden buiten. De schimmel ontwikkelt onder vochtige omstandigheden (bijvoorbeeld na een gietbeurt waarbij het gewas lang nat blijft) in het blad pycniden (sporenhouders). In de pycniden worden ongeslachtelijke sporen (conidiën) gevormd die onder vochtige omstandigheden worden verspreid. Voor kieming van de sporen en infectie van het blad is een langdurige blad/natperiode van minimaal 12 uur nodig.

De verspreiding kan plaatsvinden door wind, gietwater en tijdens werkzaamheden in het gewas. Als het gewas meer dan 12 uur na blijft kunnen sporen kiemen. Bij een ruimtetemperatuur van 18 - 21oC is de plant binnen 24 uur geïnfecteerd. De schimmel kan overleven op dood plantmateriaal.

 

Maatregelen

 • Voorkomen van een te grote plantdichtheid.
 • Bij gieten ervoor zorgen dat het gewas niet te lang nat blijft. Daarom bij voorkeur 's morgens gieten.
 • Teel bij een lagere luchtvochtigheid. Sporen kunnen alleen worden geproduceerd indien de luchtvochtigheid hoog is.
 • Bij beginnende aantasting vroegtijdig afplukken van aangetaste bladeren.
 • Na een aantasting alle restanten van chrysanten in gesloten zakken afvoeren.

 

Meer informatie:

Aanvullende informatie

  Foto's

   

  Ook vatbaar

  In samenwerking met groenkennisnet.nl