MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Cyclamenmijt

Phytotonemus pallidus (Steneotarsonemus pallidus)

Gewas:
Sierteelt
Familie:
Mijten

Herkenning

De Cyclamenmijt is een zeer kleine mijt (0,25 mm), die moeilijk in het gewas te zien is. Ze zijn glashelder of bruin gekleurd en bewegen traag. Ze leven verscholen bloemknoppen, groeipunten en opgerolde bladeren.

De belangrijkste gewassen waarin de mijten voorkomen en schade veroorzaken zijn cyclamen, gerbera, fuchsia, azalea, begonia en chrysant. De schade ontstaat doordat de mijten tijdens de voedselopname auxinen (groeistoffen) in de plant brengen. De auxinen geven al in kleine concentraties misvormingen in de plant. De schade verschilt per gewas en kunnen op virusachtige symptomen lijken. Bij cyclamen worden de bloemen beschadigd en er treedt groeiremming van de bladeren op. Bij gerbera verkleuren de bloemen en de bladeren (brons-achtig) en de bloemen raken ook misvormd. Andere gewassen blijven klein of hele stengels blijven zonder blad.

Levenswijze

De levenscyclus van de Cyclamenmijt duurt ongeveer 10 dagen bij 20ºC - 25ºC en luchtvochtigheid van 80% - 90%. Er worden 4 stadia onderscheiden; ei, larve, nymf en volwassen mijt. Volwassen vrouwtjes leven ongeveer 10 dagen en leggen in die periode 12 -16 eieren.

De Cyclamenmijt kan buiten de kassen overleven. De ontwikkeling van een populatie gaat dan veel langzamer. Per jaar komen buiten gemiddeld ongeveer 7 generaties voor. In de kas kunnen dat er veel meer zijn. Overwintering gebeurt uitsluitend door volwassen vrouwtjes die zich verschuilen op beschutte plaatsen. Echter 95% overleeft de winter toch niet.

In april worden de vrouwtjes weer actief. De mannetjes verschijnen pas in juni. De voortplanting verloop vrijwel geheel ongeslachtelijk (pathenogenetisch).

De mijten vermijden direct zonlicht en zijn zeer gevoelig voor uitdroging.

 

Maatregelen

De mijten worden gemakkelijk verspreidt tijdens het uitvoeren van gewasbehandelingen. Een goede hygiëne en het goed scouten van de planten heeft een hoge prioriteit.

Cyclamenmijten kunnen chemisch worden bestreden met selectieve acariciden. Informatie over chemische gewasbeschermingsmiddelen is te vinden op de website van het CTB (College Toelating Bestrijdingsmiddelen) in Wageningen. Moeilijkheid bij het bestrijden van de mijten is de verscholen levenswijze, waardoor het lastig is de mijten te raken bij het uitvoeren van bespuitingen.

Over biologische bestrijding van deze mijten is niets bekend.

 

Meer informatie:

Aanvullende informatie

Foto's

 

Ook vatbaar

In samenwerking met groenkennisnet.nl