MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Fusarium verwelkingsziekte (Chrysant)

Fusarium oxysporum f. sp. chrysanthemi

Gewas:
Chrysant
Familie:
Schimmels

Herkenning

Fusarium oxysporum f. sp. chrysanthemi is een schimmelziekte, die in chrysant soms schade aanricht. De ziekte is herkenbaar aan vergeling en verwelking van het blad en in een later stadium van de hele plant.

Soms is de vergeling en verwelking van het blad en de plant eenzijdig doordat niet alle vaatbundels zijn aangetast. De aangetaste vaatbundels verkleuren bruin. Op de stengels komt in de lengterichting soms een zwarte streep als gevolg van dood aangetast schorsweefsel. Op dit aangetaste weefsel kan wit schimmelpluis met sporen verschijnen. De ziekteverschijnselen aan de planten zijn het gevolg van verstoppingen van de vaatbundels door de schimmel(sporen), verstoppingen door stoffen die de plant zelf in de vaatbundels afscheidt en giftige stoffen die door de schimmel worden geproduceerd. Soms is op afgestorven plantendelen roze schimmel zichtbaar. Op den duur sterft de gehele plant af.

Levenswijze

De schimmel vormt op afstervend plantmateriaal ongeslachtelijke sporen (conidiën). De sporen worden door de lucht en met water naar andere planten verspreid. De sporen zijn meer dan een jaar kiemkrachtig. In het geïnfecteerde plantenweefsel worden bovendien een ander soort sporen (chlamydosporen) geproduceerd waarmee de schimmel vele jaren langer kan overleven. De schimmel blijft over in geïnfecteerde plantenresten en na vertering van de geïnfecteerde plantenresten in het teeltsubstraat/de grond. Hiermee kan dan ook verspreiding plaatsvinden. Sporen van de schimmel kiemen in de nabijheid van wortels van de planten en groeien via de wortels de plant binnen. Eenmaal in de plant groeien de schimmeldraden de vaatbundels in. In de vaatbundels maakt de schimmel nieuwe sporen die met de waterstroom verder naar boven worden getransporteerd. Hoger in de plant kiemen deze sporen wederom en tasten daar het vaatbundelweefsel aan.

Verspreiding van de ziekte kan ook plaatsvinden met stekmateriaal doordat de ziekte zonder ziektesymptomen in de vaatbundels aanwezig kan zijn.

 

Maatregelen

  • Start de teelt in een ziektevrije of ontsmette kas. Ontsmet ook de kasopstanden.
  • Gebruik ziektevrij plantmateriaal .
  • Teel rassen die minder gevoelig zijn voor de ziekte.
  • Verwijder aangetaste planten en doe ze ter plekke in een zak. Voer ze in afgesloten zakken af van het bedrijf.
     

 

 

 

Meer informatie:

Aanvullende informatie

Foto's

 

Ook vatbaar

In samenwerking met groenkennisnet.nl