MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Kroonrot

Sclerotium rolfsii

Gewas:
Sierteelt (Amaryllis, Astilbe, irissen, tulp, lelies en chrysant)
Familie:
Schimmels

Herkenning

Sclerotium rolfsii is een schimmelziekte die in veel siergewassen voorkomt zoals Amaryllis, Astilbe, irissen, tulp, lelies en chrysant. Ook veel groentegewassen kunnen worden aangetast.

In het beginstadium ontstaat een blauwkleuring op de onderste stengeldelen en al snel daarna vormen zich vochtige weke plekken. Deze plekken breiden zich uit zodat ze na korte tijd de hele stengel omvatten. Dan worden ook bladstelen en bladeren aangetast. Het zieke stengeldeel rot weg en alle daarboven gelegen plantendelen verwelken en streven af.

Op de aangetaste delen bevindt zich een dicht wit schimmelpluis met daarin harde sclerotiën. De sclerotiën zijn rond en lijken op mosterdzaadjes. Ze zijn eerst wit en worden later donkerbruin tot zwart. Bij gewassen met een dikke stengel zijn de sclerotiën meestel in het merg in de stengel te vinden.

Zaailingen en jonge plantjes zijn zeer vatbaar voor deze schimmel.

Levenswijze

De schimmel overwintert in de grond in de vorm van sclerotiën. Deze zijn zeer robuust en kunnen lange perioden van ongunstige omstandigheden (b.v - 10ºC) overleven. Mycelium sterft af bij 0ºC en boven 40ºC. Bekend is dat de schimmel 10 jaar in de grond kan overleven.

Belangrijk voor de ontwikkeling van de schimmel zijn de zuurgraad van de grond en de vochtigheid. De optimum pH voor de groei van het mycelium ligt tussen de 3 en 5.

Voordat een plant kan worden geïnfecteerd maakt de schimmel een grote hoeveelheid mycelium (schimmeldraden) op de plant. Dit proces kan 2 tot 10 dagen duren afhankelijk van de omgevingsomstandigheden. Binnendringen in de plant gebeurt nadat de schimmel een enzym heeft gevormd waarmee de buitenste cellaag wordt vernietigd.

 

Maatregelen

Een ziektevrije grond voorkomt aantasting.

Hoge dichtheden van planten, hoge luchtvochtigheden en temperaturen bevorderen de ontwikkeling van de schimmel.

Grondontsmetting, zowel chemisch als stomen, heeft een goed bestrijdend effect.

Ook kan de schimmel chemisch worden bestreden. Informatie over chemische gewasbeschermingsmiddelen is te vinden op de website van het CTB (College Toelating Bestrijdingsmiddelen) in Wageningen.

Vruchtwisseling en diep omploegen van de grond kunnen een aantasting tegengaan.

In Noord-Amerika wordt, met wisselend succes, de schimmel biologisch bestreden.

 

Meer informatie:

Aanvullende informatie

Foto's

 

Ook vatbaar

In samenwerking met groenkennisnet.nl