MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Phoma wortelrot (Chrysant)

Phoma chrysanthemicola f.sp. chrysanthemicola

Gewas:
Chrysant
Familie:
Schimmels

Herkenning

Phoma chrysanthemicola f.sp. chrysanthemicola of wortelrot is een schimmelziekte, die in chrysant schade aanricht. Bij aangetaste planten kleuren de nerven en het aangrenzende bladweefsel geel. Daarna wordt het hele blad geel en sterft af.

De afgestorven bladeren blijven aan de stengel hangen. De eerste symptomen worden zichtbaar aan de onderste bladeren. De symptomen op de wortels bestaan uit kleine roodachtige, later bruine, vlekjes en insnoering van de wortel. Na enige tijd worden wortels en stengelbasis zwartbruin waarbij in het schorsweefsel veel scheurtjes voorkomen. Daarnaast is de stengel vlak boven de grond verdikt. Aangetaste planten blijven achter in ontwikkeling en hebben een klein wortelstelsel.

Levenswijze

De schimmel vormt in het afgestorven schorsweefsel (van de wortel) en bij de stengelbasis persistente ruststructuren in de vorm van kleine zwartbruine puntjes. Boven de grond kunnen zich pycniden (sporenhouders) ontwikkelen, deze zien er ook uit als minuscuul kleine zwarte puntjes.

De ruststructuren zijn bestand tegen ongunstige omstandigheden en kunnen daardoor de grond geruime tijd besmetten. De in de sporenhouders ontwikkelde sporen kunnen zich alleen onder optimale omstandigheden verspreiden. Meestal worden de chrysanten vanuit de grond geïnfecteerd waarna de schimmel zich in de plant verder ontwikkelt. De schimmel ontwikkelt zich optimaal bij een temperatuur van ongeveer 25oC.

Naast chrysant komt deze schimmel ook voor bij diverse andere composieten.

 

Maatregelen

 • Voorkom een te natte grond en een grond met een hoge pH.
 • Zorg voor een goede bodemstructuur.
 • Telen bij een hoger stikstof en fosfaat niveau van de grond vermindert de kans op aantasting.
 • Er zijn rasverschillen qua gevoeligheid.
 • Vóór het planten de grond stomen.

 

Meer informatie:

Aanvullende informatie

  Foto's

   

  Ook vatbaar

  In samenwerking met groenkennisnet.nl