MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Verticillium-verwelkingsziekte (Chrysant)

Verticillium

Gewas:
Chrysant
Familie:
Schimmels

Herkenning

Verticillium is een schimmelziekte, die in chrysant soms schade aanricht. De ziekte is herkenbaar aan vergeling, fletsgroen of dof worden en verwelking van het blad beginnend onder aan de plant en in een later stadium aan de hele plant.

Het blad sterft later soms af. Aangetaste planten blijven in groei achter. De vaatbundels van aangetaste planten verkleuren niet of in geringe mate. Dit is in tegenstelling met aantasting door Fusarium waarbij de vaatbundels bruin verkleuren. De ziekteverschijnselen aan de planten zijn het gevolg van verstoppingen van de vaatbundels door de schimmel(sporen), verstoppingen door stoffen die de plant zelf in de vaatbundels afscheidt en giftige stoffen die door de schimmel worden geproduceerd.

Levenswijze

De schimmel vormt op afstervend aangetast plantmateriaal ongeslachtelijke sporen (conidiën). De sporen worden door de lucht en met water naar andere planten verspreid. In het aangetaste plantmateriaal worden bovendien microsclerotiën en rustmycelium geproduceerd. Hiermee kan de schimmel vele jaren in aangetaste plantenresten en na vertering van de aangetaste plantenresten in het teeltsubstraat/de grond, overleven. Met besmette plantenresten en grond kan ook verspreiding van de schimmel plaatsvinden. De overlevingsstructuren van de schimmel kiemen in de nabijheid van levende wortels en groeien via de wortels de plant binnen. Eenmaal in de plant groeien de schimmeldraden de vaatbundels in. In de vaatbundels maakt de schimmel nieuwe sporen die met de waterstroom naar boven worden getransporteerd. Hoger in de plant kiemen deze sporen wederom en tasten daar het vaatbundelweefsel aan.

Verspreiding van de ziekte kan ook plaatsvinden met stekmateriaal doordat de ziekte zonder ziektesymptomen in de vaatbundels aanwezig kan zijn.

 

Maatregelen

  • Start de teelt in een ziektevrije of ontsmette grond.
  • Gebruik ziektevrij plantmateriaal.
  • Teel rassen die minder gevoelig zijn voor de ziekte.
  • Zorg voor een goede bodemstructuur en een goede afwatering. De ziekte is ernstiger op te natte, koude grond.
  • Verwijder aangetaste planten en doe ze ter plekke in een zak. Voer ze in afgesloten zakken af van het bedrijf.

Meer informatie:

Aanvullende informatie

Foto's

 

Ook vatbaar

In samenwerking met groenkennisnet.nl