MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Voet- en wortelrot

Rhizoctonia solani en Rhizoctonia crocorum

Gewas:
Sierteelt
Familie:
Schimmels

Herkenning

Rhizoctonia is een algemeen voorkomende bodemschimmel en veroorzaakt vooral schade aan het begin van een teelt.

Binnen de siergewassen zijn er veel soorten die door Rhizoctonia kunnen worden aangetast waaronder chrysant (broeipoten), aster, Gypsophila, Hydrangea, Celosia en Trachelium. Ook in de groenteteelt in de grond komt de schimmel veelvuldig voor.

De aantasting treedt op aan de plantvoet op de grens van lucht en grond. Het zijn meestal jonge (kiem-) planten die worden aangetast. De eerste symptomen zijn het verkleuren van de wortelhals of het onderste stengelgedeelte, waarna het weefsel zacht wordt en verschrompelt. De planten worden geel, verwelken, vallen om en sterven af.

De grond kan soms bedekt zijn met een wit spinnenwebachtig schimmelweefsel, dat al snel donkerbruin wordt. Een aantasting met de schimmel komt vaak pleksgewijs voor en breidt zich uit als een olievlek.

Rhizoctonia crocorum wordt "violet" wortelrot genoemd. De wortels van bijvoorbeeld peen, suikerbiet, kroot, selderij, klaver en luzerne zijn bij aantasting door deze Rhizoctonia bedekt met een paarsachtige schimmelpluis.

Levenswijze

De overlevingsduur van Rhizoctonia in de grond varieert van enkele maanden tot jaren. In de grond kan de schimmel overleven op organisch materiaal of in de vorm van sclerotiën.

Onder vochtige en warme omstandigheden kan de schimmel zich snel uitbreiden. Bij temperaturen beneden de 9ºC vindt geen infectie van planten meer plaats.

Een hoge vochtigheid van de grond, gebrekkige bodemdoorluchting, een hoge plantdichtheid en veel afstervende plantendelen zijn gunstige omstandigheden voor de ontwikkeling van de schimmel.

Maatregelen

Een goede hygiëne en optimale teeltomstandigheden reduceren het risico van een aantasting.

Een goede bodemstructuur en een beheerste watergift voorkomen problemen. Het gewas mag niet nat de nacht ingaan.

Grondontsmetting, zowel chemisch als stomen, heeft een goed bestrijdend effect.

Ook kan de schimmel chemisch worden bestreden. Informatie over chemische gewasbeschermingsmiddelen is te vinden op de website van het CTB (College Toelating Bestrijdingsmiddelen) in Wageningen.

 

Meer informatie:

Aanvullende informatie

    Foto's

     

    Ook vatbaar

    In samenwerking met groenkennisnet.nl