MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Aarfusarium

Fusarium spp en Gerlachia nivalis

Gewas:
Granen
Familie:
Schimmels

Herkenning

Fusarium is een verzamelnaam voor een aantal schimmelaantastingen, die vooral tijdens de afrijping schade veroorzaken. De bekendste zijn de sneeuwschimmel (Gerlachia nivalis) en de rode kafschimmel ( Fusarium spp).

Sneeuwschimmel is op het blad herkenbaar aan aanvankelijk waterige vlekken, die later bruin verkleuren. Tijdens de afrijping zijn de fusariumsoorten te herkennen aan de roodverkleuring van de kafjes. Op de plaats, waar de roodverkleuring zichtbaar is, is vaak ook de aarspil aangetast. De sapstroom naar de bloempakjes boven de plaats van aantasting wordt daardoor onderbroken. Dit heeft dode toppen en slechte vulling van de pakjes boven de aantasting tot gevolg.

Levenswijze

De ziekte blijft over in de vorm van sporen op stoppel- en stroresten. De sporen worden verspreid door de wind en door opspattend regenwater. Sporen kunnen op jonge planten verschijnselen van kiemplantziekte en voetziekte veroorzaken. Elke fusarium soort heeft zijn eigen temperatuur optimum. De sneeuwschimmel breidt zich vooral sterk uit in koele zomers, andere fusarium soorten doen het beter bij hogere temperaturen. Regenachtig weer is gunstig voor de verspreiding door opspattend regenwater en voor geslaagde infectie van gezonde planten.

Fusarium in de aar treedt vooral op in natte zomers en heeft over het algemeen een slechte korrelvulling en een laag duizendkorrel gewicht van het gewas tot gevolg. Daarnaast produceren fusarium schimmels met uitzondering van de sneeuwschimmel, giftige stoffen de zgn mycotoxinen, vaak aangeduid met DON's.

Het mycotoxine gehalte van de korrel kan zo hoog zijn, dat het graan niet meer geschikt is voor menselijke consumptie of voor verder verwerking als veevoer.

Maatregelen

Bedrijfshygiëne

Zorgen voor zorgvuldig onderwerken van stoppel en andere gewasresten, gebruiken van goedgekeurd zaaizaad.

Vruchtwisseling

Een ruime vruchtwisseling verlaagt de ziektedruk.

Raskeuze.

De rassenlijst geeft informatie over resistentie van rassen tegen zwartschimmels en fusarium soorten in de aar.

Chemische bestrijding.

Fusarium is chemisch te bestrijden. Zie voor middelenkeuze de Handleiding van DLV. Het effect van de verschillende middelen is wisselend. Geadviseerd wordt de middelen alleen in te zetten bij aanhoudend regenachtig weer.

Meer informatie:

Aanvullende informatie

Foto's

 

In samenwerking met groenkennisnet.nl