MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Dwergroest

Puccinia hordei

Gewas:
Gerst
Familie:
Schimmels

Herkenning

Deze roest komt vrijwel uitsluitend bij gerst en bij een aantal grassoorten voor. Dwergroest is te herkennen aan de oranje-bruine sporenhoopjes, die verspreid op het blad voorkomen.


De sporenhoopjes zijn meestal omgeven door een lichter hofje zoals dat ook bij bruine roest in verschillende granen te zien is.

Tijdens de afrijping van het gewas, worden aan de onderkant van het blad wintersporen gevormd, dit zijn zwarte sporenhoopjes.

Levenswijze

Na de oogst blijft de roest over op opslagplanten. Vanaf opslagplanten worden nieuw ingezaaide gewassen vaak al weer voor de winter geïnfecteerd.

De schimmel kan zich in warme en vochtige zomers snel in een gewas uitbreiden en voor veel schade zorgen. In brouwgerst loopt het aandeel volgerst terug en heeft de aantasting een lager eiwitgehalte tot gevolg. Door verlies van assimilatieoppervlakte brengen de aangetaste gewassen minder op.

 

Maatregelen

Bedrijfshygiëne

Voorkomen van opslag door zorgvuldig oogsten en grondbewerking na de oogst. Opslagplanten zijn de schakel tussen het "oude" gewas en de pas ingezaaide gewassen in de herfst.

Raskeuze.

De rassenlijst geeft informatie over de gevoeligheid van wintergerst en zomergerstrassen.

Chemische bestrijding.

Dwergroest kan bestreden worden vanaf F5 zodra de eerste haardjes in het gewas waargenomen worden. Zie voor de middelenkeuze de Handleiding Gewasbescherming van DLV

 

Meer informatie:

Aanvullende informatie

Foto's

 

In samenwerking met groenkennisnet.nl