MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Bollenmijt (hyacint)

Rhizoglyphus robini

Gewas:
Diverse gewassen: Hyacint
Familie:
Mijten

Herkenning

Op bloembollen die door schimmels of aaltjes zijn aangetast, komen vrijwel altijd mijten voor. Zij voeden zich met de op de bol levende schimmels en vooral met door Fusarium aangetast weefsel, dat dan vervalt tot een korrelige massa.

Bij geholde bollen kunnen mijten het gezonde, vers aangesneden weefsel wegvreten waardoor geen jonge bolletjes ontstaan (foto). Vaak gaan geholde bollen die in lichte mate door Fusarium zijn aangetast, geheel door de activiteit van mijten verloren.

Ondiepe putjes in de buitenste bolrok zijn symptomen van een primaire aantasting evenals wratachtige uitstulpingen op de jonge bloemknoppen. Bij geforceerde hyacinten zijn soms mijten aanwezig in de top van de bloemtrossen (rotkoppen).

Levenswijze

Mijten zijn algemeen voorkomen organismen die voornamelijk bij de bewaring van hyacintenbollen actief zijn. Mijten kunnen het verloop van het ziekteproces door bijv. schimmels aanzienlijk versnellen en zijn in dit opzicht als schadelijk te beschouwen. Bovendien kunnen ze plantenweefsels soms primair beschadigen. Zij tasten meestal geen onbeschadigde, gezonde bollen aan.

Maatregelen

Bij de vermeerdering van hyacinten (hollen of snijden) gave en gezonde bollen gebruiken.

Meer informatie:

Aanvullende informatie

Foto's

 

Ook vatbaar

In samenwerking met groenkennisnet.nl