MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Witsnot

Erwinia carotovora

Gewas:
Diverse gewassen: Hyacint
Familie:
Bacteriën

Herkenning

Direct na het rooien worden de bollen vanuit de top nat en rot (foto 1). Het bolweefsel wordt glazig en krijgt een vuilwitte of geelachtige kleur. Bij een lichte aantasting kan de ziekte beperkt blijven tot een enkele bolrok.

Meestal worden de bollen echter helemaal zacht en ontstaat aan de top een schuimende vuilwitte massa. Dergelijke bollen verspreiden een sterke onaangename geur. Veelal wordt vanuit de bolneus een kleverige, harsachtige stof afgescheiden die op gezonde bollen kan druipen (foto 3). Na enkele weken komt het ziekteproces tot stilstand en verdroogt het aangetaste weefsel.

Te velde kunnen planten ook worden aangetast, vooral onder vochtige groeiomstandigheden. De ziekte ontstaat met name bij planten die reeds beschadigd zijn, zoals 'spouwers'* (foto 4) en planten waarvan de bollen door vorst beschadigd zijn of waarvan de bloemtros is uitgetrokken of uitgesneden. Ook planten die door de schimmel Rhizoctonia solani zijn beschadigd worden gemakkelijk door de bacterie aangetast.

In de loofbladeren van zieke planten kunnen donkergroene, natte, langgerekte vlekken voorkomen, die vanaf de bladbasis omhooglopen. Bij een zeer ernstige aantasting valt de plant tenslotte om.

Wanneer bollen voor de vroege bloei in natte grond met een te hoge temperatuur worden opgekuild, kunnen deze eveneens ziek worden; de aantasting begint dan in de bolbodem.
In de kas ontstaan dezelfde symptomen als te velde.

*een spouwers is een plant  die zijn bloemtros uitstoot.

Levenswijze

Het plantgoed kan met bacteriën besmet of geïnfecteerd zijn; waarschijnlijk kan ook de grond een bron van infectie zijn. De bacterie blijft in de afgescheiden harsachtige substantie lange tijd in leven.

Witsnot ontstaat vooral bij regenachtig weer tijdens de rooiperiode, op laag gelegen, natte delen van het terrein, bij slootkanten enz. Beregenen tijdens het groeiseizoen verhoogt de kans op het ontstaan van witsnot. In de kas kan de ziekte met het gietwater worden verspreid. Er bestaan tussen de cultivars grote verschillen in vatbaarheid voor de ziekte, met name `Carnegie' en `L'Innocence' zijn zeer vatbaar.

Maatregelen

 • tijdig rooien en - met name bij vochtig weer - pas kort voor het rooien het loof verwijderen;
 • bollen snel drogen bij niet te hoge temperatuur en sterke ventilatie; bij het rooien in gaasbakken en goed weer de bollen eventueel enige dagen buiten laten staan en de bollen goed nadrogen;
 • vóór het ontsmetten ter bestrijding van schimmelziekten de aangetaste bollen verwijderen; aan de ontsmettingsvloeistof formaline toevoegen volgens geldende adviezen;
 • de bollen na elke bewerking goed nadrogen;
 • bij de bollenteelt te velde niet beregenen bij hoge bodemtemperatuur;
 • bollen bestemd voor de broei planten in een niet te natte, koele (9°C) cel, kuil of kelder;
 • wanneer de ziekte tijdens de broeierij ontstaat, de aangetaste planten verwijderen en zo min mogelijk water geven;
 • schoon gietwater gebruiken.

Meer informatie:

Aanvullende informatie

  Foto's

   

  Ook vatbaar

  In samenwerking met groenkennisnet.nl