MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Zwarte kersenluis

Myzus cerasi

Gewas:
Kers
Familie:
Insecten

Herkenning

De zwarte kersenluis is de enige luizensoort die op kers aantasting kan veroorzaken. De luis is glimmend zwart en heeft lange zwarte siphonen. De zwarte kersenluis kan in grote dichtheden scheuttoppen bevolken en sterke zuigschade aanrichten.

Op zoete kers gaat dat gepaard met sterke bladkrullingen, op zure kers krult het blad niet. Aantasting kan zo ernstig zijn dat scheuttoppen worden beschadigd en niet verder uitlopen. De ontwikkeling van de populatie op kers gaat door tot aan de oogst. Ook de vruchtstelen kunnen bezet zijn door deze luis.

Levenswijze

De zwarte kersenluis overwintert als ei. In april komen de stammoeders uit de eieren en produceren enkele generaties ongevleugelden, die de scheuttoppen bezetten. In juni worden gevleugelden gevormd die vertrekken naar kruiden als walstro, ereprijs en andere. Op deze kruiden worden opnieuw een aantal ongevleugelde generaties gevormd totdat in september een laatste gevleugelde generatie terugkeert naar kers om daar na paring de eieren af te zetten aan de basis van de knoppen op de jonge scheuten.

 

Maatregelen

  • Voorkom de aanwezigheid van onkruiden in en om het perceel.
  • In de winter kunnen eieren gedood worden door een bespuiting met minerale olie.
  • Verder kan er in het witte-knop stadium, wanneer de stammoeders verschijnen een chemische bestrijding uitgevoerd worden met een insecticide.

Meer informatie:

Aanvullende informatie

Foto's

 

Ook vatbaar

In samenwerking met groenkennisnet.nl