MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Toprol

Macrosiphum euphorbiae

Gewas:
Aardappelen
Familie:
Insecten

Herkenning

Toprol word veroorzaakt door een aantasting van de aardappeltopluis.

De aardappeltopluis is een vrij grote luis, die het bovenste deel van de aardappelplant aantast. Bij het zuigen van de plant scheidt de luis bepaalde toxinen af. Dit zijn giftige stoffen die uiteindelijk de verschijnselen veroorzaken. De eerst verschijnselen zijn mozaiek achtige verkleuringen, daarna een steilere bladstand, gevolgd door krulling rondom de nerf. Ten slotte sterven de bladranden af en daarna de hele bladeren, waardoor aangetaste plekken in het perceel een bruine verkleuring krijgen.

Sommige rassen reageren met een paarse verkleuring van het blad.De verschijnselen van aardappeltoprol worden pas geruime tijd nadat de planten zijn geinfecteerd, zichtbaar en alleen op de plantendelen die door de bladluis zijn aangeprikt. Nieuwe bladetages en nieuwe zijscheuten laten de verschijnselen niet zien.

Toprol kan verward worden met Rhizoctonia, bladrolvirus en met chloorschade. Bij rhizoctonia vouwen de blaadjes in plaats van krullenBij een aantasting door bladrolvirus rollen de blaadjes vanaf de basis.  Bij chloorovermaat vormen de blaadjes een soort gootjes in plaats van rollen. Ook komt toprol meestal pleksgewijs voor, chloorschade meestal door het hele perceel.

Levenswijze

In zachte winters kan de bladluis in het veld op waardplanten overwinteren en kan een aardappelgewas al vroeg in het seizoen symptomen van aantasting laten zien. Na een strenge winter moet de topluispopulatie opgebouwd worden vanuit luizen, die in kassen overwinterd hebben of vanuit de enkele luis, die heeft weten te overleven in het veld. Na een dergelijke winter is de aantasting minder massaal en later in het seizoen.

Maatregelen

Chemisch:

Half juni kan na aantreffen van de topluis een bestrijding uitgevoerd worden. Zie voor toegelaten middelen de Handleiding van DLV. Middelen, die selectief zijn ten aanzien van de natuurlijke vijanden van de topluis zoals het lieveheersbeestje en sluipwesen, verdienen de voorkeur.

Niet chemisch:

Maatregelen, die genomen worden in het kader van biodiversiteit, zoals perceelrandenbeheer, bevorderen het voorkomen van natuurlijke vijanden.

Meer informatie:

Aanvullende informatie

    Foto's

     

    Ook vatbaar

    In samenwerking met groenkennisnet.nl