MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Sclerotiënrot (rattenkeutelziekte, koolzaad)

Sclerotina sclerotiorum

Gewas:
Koolzaad
Familie:
Schimmels

Herkenning

Sclerotinia aantasting herken je aan gele planten in het gewas.

Bij het doorbreken van een aangetaste stengel tref je grijs schimmelweefsel aan met daarin de rattenkeutels, waar de ziekte zijn naam aan dankt. Op de plaats van aantasting is de stengel vaak bleek en wit van kleur.

Levenswijze

Sclerotinia is een schimmelziekte die op veel gewassen voorkomt. Behalve erwten worden ook bonen, aardappelen, koolzaad, witlof, peen enzovoort aangetast. Door middel van sclerotiën (rattenkeutels) kan de schimmel in de grond overwinteren. Onder vochtige omstandigheden en temperaturen tussen 10 en 25°C ontwikkelen zich in het voorjaar uit de sclerotiën paddestoeltjes waarin de sporen ontstaan, die de plant kunnen infecteren. Deze sporen worden met de wind verspreid naar de gewassen. Sclerotinia is dus een grondgebonden ziekte.

Maatregelen

Op percelen met sclerotinia aantasting in het gewas het bouwplan verruimen met een aantal minder gevoelige gewassen. Verder is het mogelijk aan het begin van de bloei een chemische bestrijding uit te voeren. Kijk voor meer informatie in de Handleiding Gewasbescherming akkerbouw en veehouderij van DLV.

Meer informatie:

Aanvullende informatie

Foto's

 

Ook vatbaar

In samenwerking met groenkennisnet.nl