MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Destructoraaltje (krokus)

Ditylenchus destructor

Gewas:
Diverse gewassen: Krokus
Familie:
Aaltjes

Herkenning

Tijdens de bewaring zijn de eerste symptomen op de knol te zien aan de wortelkrans. Het weefsel hiervan is enigszins opgezwollen en krijgt een vuilwitte tot rozeachtige kleur.

Bij het voortschrijden van het ziekteproces wordt het weefsel donkerder en op den duur zelfs donkerbruin. De verkleuring breidt zich zijwaarts uit in het knolvlees en/of naar de centrale vaatbundels. Op dwarsdoorsnede is dan soms een min of meer ring- tot stervormige figuur te zien. Van zwaar aangetaste knollen blijft de ontwikkeling van de pen achter. Soms verteren de knollen in de bewaring, mede door toedoen van bollenmijten (Rhizoglyphus). Aangetaste knollen krijgen nauwelijks wortels en vormen een magere plant met een geknepen stand, die soms enkele dagen vroeger bloeit dan gezonde planten. Planten van aangetaste knollen blijven in groei achter, hebben witte of bruinachtige bladtoppen en sterven voortijdig af. De zieke moederknol wordt niet leeggezogen. Er vormen zich meestal nog wel enkele kleine knolletjes, die er bij de oogst gezond uitzien maar tijdens de bewaring meestal ziek blijken te zijn.

Levenswijze

Bij enkele cultivars van krokus veroorzaakt het destructoraaltje dezelfde symptomen als die veroorzaakt worden door het krokusknolaaltje. In tegenstelling tot het krokusknolaaltje zijn de symptomen van het destructoraaltje soms al bij de oogst aanwezig. Ook het destructoraaltje komt alleen in de knollen voor en kan gedurende ten minste één jaar in de grond overleven. Het destructoraaltje kan behalve krokus, ook bepaalde soorten van iris en tulp aantasten.

Maatregelen

  • na de oogst de knollen van verdachte of aangetaste partijen krokussen schonen door de oude knol er af te draaien;
  • krokusknollen met niet-leeggezogen oude knollen uit de partij verwijderen en vernietigen;
  • kort na het rooien leverbare knollen een warmwaterbehandeling geven van 1 uur bij 43,5°C na een voorbehandeling van 10 dagen bij 25 - 30°C;
  • kort na het rooien het plantgoed een warmwaterbehandeling geven van 4 uur bij 43,5°C na een voorbehandeling van 10 dagen bij 25 - 30°C;
  • een vruchtwisseling toepassen van ten minste 1 op 3.

Meer informatie:

Aanvullende informatie

 

Ook vatbaar

In samenwerking met groenkennisnet.nl