MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Bladvlekkenziekte (maïs)

Helminthosporium spp

Gewas:
Ma!!!!SIMPLE_HTML_DOM__VOKU__AMP!!!!iuml;s
Familie:
Schimmels

Herkenning

Van de schimmel zijn drie verschillende stammen te onderscheiden, die verschillende symptomen laten zien. Heminthosporium turcicum is de meest voorkomende veroorzaker van bladvlekkenziekte in maïs.

De aantasting van H. turcicum begint met kleine grijs groene vlekjes op het blad, die later samen vloeien tot grotere, grijs bruine vlekken. Uiteindelijk kunnen planten een groot deel van het groen bladapparaat verliezen en kan het perceel versneld afsterven. Bij een vroege aantasting kan bladvlekkenziekte de opbrengst behoorlijk reduceren, tot wel 50 % minder korrelopbrengst. Dus dusver is niet aangetoond, dat aangetaste en ingekuilde maïs minder opgenomen wordt door het vee.

Levenswijze

De schimmel blijft als spore in de grond achter op onder andere gewasresten en kan door opspattend regenwater de onderste bladeren van het gewas besmetten. Nadat op besmette bladeren sporen zijn gevormd kunnen de sporen verder door wind verspreid worden. Vroege aantasting (primaire besmetting) tref je vaak op bladeren onder in de plant aan. Secundaire aantasting tref je ook aan op hoger geplaatste bladeren. De schimmelaantasting verloopt het snels bij hogere temperaturen in combinatie met veel vocht, dus dauwnachten of neerslag.

 

Maatregelen

  • Continuteelt geeft meer kans op een primaire besmetting.
  • Er is verschil in gevoeligheid tussen verschillende rassen, raskeuze gaat mogelijk in de toekomst een belangrijke rol spelen.
  • Gewasresten zodanig onderwerken, dat een snelle vertering wordt bevorderd, dus bij voorkeur oppervlakkig onderwerken

Meer informatie:

Aanvullende informatie

Foto's

 

Ook vatbaar

In samenwerking met groenkennisnet.nl