MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Bolrot, Pythium (narcis)

Pythium

Gewas:
Diverse gewassen: Narcis
Familie:
Waterschimmels (Oömyceten)

Herkenning

Aanvankelijk goed gegroeide wortels zijn vanaf de punt glazig waterig rot en hebben geen inhoud (foto). Tussen het glazige en gezonde deel van de wortels bevindt zich vaak een zone van bruin en rottend weefsel.

Bij het oogsten van de bloemen wordt de bol gemakkelijk meegetrokken omdat de rotte wortels niet voldoende houvast vinden in de grond.

Bij potcultuur leidt wortelrot tot ongelijke spruitgroei, maar de zieke planten komen desondanks nog wel tot bloei. Dit wortelrot komt voornamelijk voor in de broeierij bij planten die groeien in plastic potten met potgrond. Aantasting ontstaat zowel in als buiten de koelcel bij 9°C, 5°C of lagere temperaturen. Incidenteel wordt de ziekte ook waargenomen bij de broei van narcissen als snijbloem.

Ook in de bollenteelt treedt wortelrot incidenteel op, met name bij miniatuurnarcissen. De bol groeit dan minder goed en blijkt bij de oogst vaak aangetast te zijn door huidziek. Het is bij bollenteelt echter geen structureel probleem, zodat er geen maatregelen hoeven te worden genomen.

Levenswijze

Wortelrot wordt veroorzaakt door een Pythium-schimmel, die met de bollen kan overgaan. Er bestaat een groot verschil in vatbaarheid voor de ziekte binnen het sortiment. Vooral de populaire cultivar Tête à Tête blijkt vatbaar te zijn. Het is niet bekend of de Pythium-schimmel die narcissen kan aantasten ook andere bolgewassen aantast.

Maatregelen

 • plantgoed ontsmetten volgens geldende adviezen;
 • bij de broei van narcissen op potjes de potgrond niet te nat maken tijdens de koeling;
 • potgrond eventueel behandelen met een fungicide volgens geldende adviezen.

Meer informatie:

Aanvullende informatie

  Foto's

   

  Ook vatbaar

  In samenwerking met groenkennisnet.nl