MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Wortellesieaaltje (wortelrot Narcis)

Pratylenchus penetrans

Gewas:
Diverse gewassen: Narcis
Familie:
Aaltjes

Herkenning

De eerste symptomen ontstaan al in het najaar en bestaan uit typische bruine streepjes in de wortels. Van daaruit begint het omringende weefsel te rotten.

In een later stadium ontstaan ovale tot streepvormige vlekjes (lesies) (foto 1), die uitgroeien tot donkerbruine vlekken. In een later stadium ontstaan ovale tot streepvormige vlekjes (lesies) (foto 1), die uitgroeien tot donkerbruine vlekken. De wortel rot op die plaats door, waardoor de planten gebrek aan water krijgen. Narcissencultivars met fijne, dunne wortels hebben eerder last van watertekort door de beschadiging van het wortelstelsel, dan cultivars met grove wortels. Na de bloei blijft de groei plekgewijs iets achter. Bij warm weer hangen de bladeren van deze planten slap.

Het gewas strijkt voortijdig, de bladeren worden spoedig geel en sterven soms geheel af. De wortels van dergelijke planten zijn volkomen verrot

Levenswijze

Deze aaltjes veroorzaken verwondingen aan de wortels waardoor schimmels binnendringen en ernstige rottingsverschijnselen veroorzaken. Met name Cylindrocarpon destructans (Zinssm.) Scholten (geslachtelijke vorm: Nectria radicicola Gerlach & Nilsson) speelt een rol. Deze schimmel is niet in staat onbeschadigde wortels aan te tasten.

Het wortellesieaaltje heeft vele cultuurgewassen en onkruiden als waardplant. Van de bol- en knolgewassen kunnen ook onder meer lelie (deel I), hyacint (deel I), tulp (deel I), krokus en iris worden aangetast. Er zijn ook gewassen, zoals afrikaantjes, die de aaltjespopulatie in de grond doen afnemen. De aaltjes gaan niet met de bollen over.

 

Maatregelen

  • grond inunderen;
  • voorafgaande aan de narcissenteelt een tussenteelt van afrikaantjes (Tagetes patula of Tagetes erecta) uitvoeren;
  • bij aangetoonde noodzaak, na het nemen van bodemmonsters, de grond ontsmetten.


Meer informatie:

Aanvullende informatie

Foto's

 

Ook vatbaar

In samenwerking met groenkennisnet.nl