MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Zacht bolrot

Rhizopus oryzae

Gewas:
Diverse gewassen: Narcis
Familie:
Schimmels

Herkenning

Tijdens de bewaring of het transport worden de bollen binnen enkele dagen vanuit verwonde plekken of vanuit de bolbasis grijsbruin en veranderen daarbij in een papperige, zachte massa.

Ook naburige bollen kunnen worden aangetast, zodat nesten van rotte bollen ontstaan. Daaroverheen groeit een grof grijs schimmelweefsel dat op spinrag lijkt. Een aangetaste partij verspreidt een karakteristieke muffe geur.

Levenswijze

Zacht bolrot ontstaat vooral bij hoge luchtvochtigheid en een temperatuur van 30°C of hoger. Dit betekent dat de ziekte alleen optreedt tijdens de warmtebehandeling voor de vroegste bloei en incidenteel tijdens transport onder ongunstige omstandigheden. Na droging of verlaging van de temperatuur stopt het ziekteproces even snel als het begon. De schimmel speelt een belangrijke rol bij het zogenoemde verbroeien van partijen tijdens transport. Er bestaat verschil in gevoeligheid tussen de cultivars.

Rhizopus kan ook kort na het parteren optreden. De partjes kunnen in enkele dagen tijd geheel verrotten. Het schimmelweefsel vormt met de partjes en het bewaarmedium kluiten. De temperatuur is hierbij de belangrijkste factor. In tegenstelling tot wat hierboven is aangegeven, treedt de ziekte al op bij een temperatuur van 20°C of hoger. Bij direct planten treedt de ziekte nauwelijks op.

Maatregelen

Bestrijding

  • bollen bestemd voor de vroegste bloei goed drogen en tijdens de 30°C/34°C-behandeling zorgen voor voldoende ventilatie en luchtcirculatie;
  • tijdens transport zorgen voor luchtcirculatie en niet te hoge temperatuur;
  • beschadiging voorkomen;
  • direct na parteren de partjes ontsmetten volgens geldende adviezen en daarna de temperatuur de eerste 1 tot 3 weken niet boven de 20°C laten komen of direct buiten planten;
  • indien vermiculiet als bewaarmedium voor de partjes wordt gebruikt de temperatuur na het vochtig maken niet boven 20°C laten komen.

Meer informatie:

Aanvullende informatie

Foto's

 

Ook vatbaar

In samenwerking met groenkennisnet.nl