MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Bananenmot

Opogona sacchari

Gewas:
diverse gewassen
Familie:
Insecten

Herkenning

Opogona sacchari is een ongeveer 1 cm groot motje, met een vleugelwijdte van 18 tot 26 mm met lange antennen.

De voorvleugels zijn lichtbruin met een gouden gloed met twee kleine zwarte puntjes. De bananenmot komt vooral voor in tropische gebieden en kan zeer schadelijk zijn. Doordat de saptoevoer door vraat in de plant wordt onderbroken, begint de plant te verwelken. De rups kan het binnenste van de plant uithollen. Planten waarvan de wortelhals of stengelvoet wordt aangevreten verliezen eerst enige bladeren en vallen dan plotseling om.

De bananenmot heeft een zeer grote waardplantenreeks waaronder Aechmea, Alpina, Ananas, Araucaria, Bamboe, Banaan, Beaucarnea, Begonia, Baougainvillea, Bromeliaceae, Captaceae, Capsicum, Chamaedorea e.a. palmen, Cordyline, Dieffenbacia, Draceana,Euporbia pulcherrima, Ficus,Gloxinia, Heliconia, Hippesastrum, Maïs, Maranta, Pachira, Philodendron, Saintpaulia, Sandeveria, Strelizia, Suikerriet,Yucca.

Levenswijze

Gemiddeld zetten de vrouwtjes 250 - 300 eieren af, bijvoorkeur in beschadigd of verzwakt weefsel en tussen de schubben van verzwakte planten Ze zijn vuilwit tot grijsbruin met een platte bruinrode kop met bruinachtige platen op het lijf. In banaan leven de rupsen gewoonlijk in de vruchtkroon in siergewassen in stammen bladeren of stengels. De poppen zijn bruin en < 1 cm De cocon, die aan het eind van een boorgang wordt gesponnen is meestal 1,5 cm lang.

Een opvallend symptoom zijn de lege pophuidjes die uit de gangen steken De bananenmot heeft een levenscyclus van ongeveer 3 maanden bij een temperatuur van 15 ºC duurt de levenscyclus ongeveer 3 maanden bij 25 ºC 6 weken. De bananenmot is een quarantaine organisme, dat niet mag worden binnengebracht of verspreid in de EU.

Maatregelen

Bij aantreffen van Opogana op een bedrijf:

  • Alle waardplanten worden vastgelegd
  • Aflevering wordt toegestaan nadat uit een wekelijkse inspectie is gebleken dat het bedrijf vrij is van besmetting.
  • Aflevering kan ook als de specifieke partij door de PD vrij is bevonden
  • Plantmateriaal bij binnenkomst controleren, zieke en verzwakte planten verwijderen en vernietigen
  • In de kweekruimte zieke en verzwakte planten verwijderen en vernietigen s-nachts via een schakelklok een UV-lamp met spanningsrooster of gloeilamp met bakje met petroleum laten branden

Biologisch

  • De stammen 30 minuten dompelen in een oplossing van 2 miljoen insectenparasitaire aaltjes (Steinernema en Heterorhabditis)
  • De planten bespuiten met 500.000 aaltjes in 4 liter water per m²

Fysisch

  • De planten een warmwater- of warme lucht behandeling geven van 44 ºC gedurende 30 minuten
  • Chemisch 4 weken lang de ruimte 2 keer per week behandelen met Decis De planten met een interval van 14 dagen bespuiten met Carbofuran

Meer informatie:

Aanvullende informatie

Foto's

 

In samenwerking met groenkennisnet.nl