MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Echte meeldauw (roos)

Sphaerotheca pannosa

Gewas:
Roos
Familie:
Schimmels

Herkenning

Sphaerotheca pannosa of echte meeldauw is een schimmelziekte in roos, die op glastuinbouwbedrijven het hele jaar door schade aanricht in de vorm van bladaantasting. De ziekte is herkenbaar aan witte poederachtige vlekken op het blad.

Bij zware aantasting komt de aantasting ook op de onderzijde van het blad voor. De schimmel kan ook stengels en bloemknoppen aantasten. Jonge bladeren worden bij ernstige aantasting misvormd, aangetaste scheuten en knoppen kunnen worden geremd in hun groei.

In tegenstelling met valse meeldauw zijn de witte poederachtige vlekken van echte meeldauw gemakkelijk van het blad af te wrijven. Echte meeldauw groeit op het bladoppervlak, in tegenstelling met valse meeldauw welke in het blad groeit. De originele bladkleur blijft bij echte meeldauw daarom aanwezig, als bij een beginnende aantasting de poederachtige vlekken worden weg gewreven.

Levenswijze

Sphaerotheca pannosa is een schimmel die alleen op levende groene plantendelen groeit. De sporen van de schimmel verspreiden zich hoofdzakelijk door de lucht door luchtbeweging in de kas en wind buiten en in veel mindere mate via kleding. De sporen zijn minder dan een week kiemkrachtig. Een infectie begint met kieming van sporen op het blad, de stengel of de bloemknoppen. Sporen die op plantenweefsel terecht komen hebben geen vrij water nodig om te kiemen. Bij hoge R.V. kiemen sporen wel beter dan bij lage R.V. Vrij water op het blad remt de kieming. De kieming gebeurt meestal `s nachts. Jonge bladeren zijn gevoeliger voor de schimmel dan oude bladeren. De schimmeldraden groeien over het blad en halen voedsel uit het blad door middel van een soort worteltjes (haustoriën). Op de schimmeldraden worden massaal sporendragers met daarop ketens ongeslachtelijke sporen (conidiën) gevormd. Als de sporen zijn uitgegroeid laten ze los, meestal in de middag.

In kassen zijn frequente schommelingen in RV en temperatuur gunstig voor de ontwikkeling van de schimmelziekte. Lucht beweging is gunstig voor verspreiding.

Maatregelen

  • Voorkom verspreiding van sporen door sterke luchtbeweging in de kas, open deuren en via kleding.
  • Zwavel preventief tegen meeldauw.
  • Teel minder gevoelige cultivars
  • Bij aantasting kan de schimmel worden bestreden met chemische gewasbeschermingsmiddelen. Middelen dienen te worden afgewisseld om resistentie ontwikkeling van de schimmel tegen de middelen te voorkomen. Informatie over de middelen die zijn toegelaten is te vinden op de CTB site en in de gewasbeschermingskennisbank.

 

Meer informatie:

Aanvullende informatie

Foto's

 

Ook vatbaar

In samenwerking met groenkennisnet.nl