MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Terug   

Miljoenpoot

Oxidus gracilis

Gewas:
Diverse gewassen in sierteelt
Familie:
Overige aantasters

Herkenning

Miljoenpoten zijn geen echte plaagorganismen, maar leven vooral van dood organisch materiaal. Schade aan gewassen treedt alleen op wanneer ze massaal voorkomen en de stengel van een plant aanvreten vlak boven de grond.

Het lichaam van een miljoenpoot bestaat uit een kop die twee korte antennes draagt en een groot aantal segmenten daarachter. Aan ieder segment zitten twee paar poten (miljoenpoten behoren tot de klasse van de Diplopoda, de dubbelpotigen). Duizendpoten hebben één paar poten per segment.

Het aantal poten haalt bij lange na niet de miljoen. De meeste soorten hebben 80 tot 400 poten met een enkele uitzondering die er 750 heeft. Ondanks het grote aantal pootjes bewegen miljoenpoten zich maar traag. Dit komt omdat ieder segment twee paar pootjes heeft die onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen, waardoor de pootjes zich golfsgewijs moeten verplaatsen en relatief vaak stilstaan. Ook het grotere lichaamsvolume en de daarmee gepaard gaande zware bepantsering die voor een groter gewicht zorgen zijn redenen dat miljoenpoten langzaam zijn. Een voordeel is dat ze een dikkere huid hebben en hierdoor minder gevoelig zijn voor uitdroging. De pootjes en het stompe lichaam worden gebruikt om zich sneller in te graven, de vele pootjes duwen het lichaam de bodem in.

De volwassen stadia zijn circa 2,5 mm lang. De larven lijken op de volwassen miljoenpoten, maar zijn korter.

Bij verstoring rollen ze zich op. Ze kunnen niet bijten of steken maar veel soorten scheiden irriterende vloeistoffen of giftige gassen als blauwzuur uit om vijanden te verjagen of parasieten te doden.

Levenswijze

Bij kastemperaturen hebben miljoenpoten een levenscyclus van 3 tot 4 maanden. De volwassen stadia overwinteren in de grond. De eieren worden afgezet in de grond. Het aantal eieren varieert van enkele tientallen tot een paar honderd per legsel. De larven vervellen 7 maal voordat ze volwassen worden. Na een vervelling kan het uren tot dagen duren eer het nieuwe pantser is uitgehard. Omdat het pantser de belangrijkste verdediging is, zijn miljoenpoten gedurende deze tijd zeer kwetsbaar. Veel soorten maken dan ook een speciale 'vervellingskamer' onder de grond, waarin ze zich terugtrekken tot het pantser is uitgehard.

 

Maatregelen

Vijanden van miljoenpoten zijn schimmels, bacteriën en parasitaire wormen die het lichaam kunnen binnendringen. Dieren die miljoenpoten op het menu hebben staan zijn vogels, kikker en egels.

Het toepassen van een grondontsmetting heeft een goed bestrijdend effect op een populatie van miljoenpoten.

 

Meer informatie:

Aanvullende informatie

    Foto's

     

    In samenwerking met groenkennisnet.nl