MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Aardbeimijt

Phytonemus pallidus spp. fragariae

Gewas:
Aardbei
Familie:
Mijten

Herkenning

Aardbeimijten komen voornamelijk op glasgroentegewasen voor, vandaar de engelse naam `Cyclamen mite'. Ze zijn erg klein (0,25 mm) en zitten in de opgevouwen bladeren in het hart van de plant.

Door een loep bekeken, lijken het net kleine waterdruppeltjes. Maar deze waterdruppeltjes bewegen! Mijten zijn in de jonge opgevouwen blaadjes in het hart van de plant waar te nemen. Dit jonge blad verschrompelt. Het groeipunt van de plant wordt dof en blauwgroen van kleur. Het hart van de plant wordt bruin. Later worden de bladeren bronskleurig en tenslotte gespikkeld bruin.

Aangetaste planten produceren korte, gedrongen bloemstengels die niet uitgroeien. Bladeren, en in een later stadium ook vruchten, zijn misvormd.

Levenswijze

De volwassen vrouwtjes overwinteren op beschutte plaatsen in het hart van de plant. Als half maart de temperatuur oploopt, gaan de mijten naar de jonge nog opgevouwen blaadjes. Hierop worden de doorzichtige eieren in lange rijen langs de bladnerven afgezet. De larven, die uit de eieren komen, vervellen enige malen. Na twee tot drie weken verschijnen de volwassen mijten.

In de buitenteelt kunnen 4-6 generaties per jaar voorkomen. In augustus en september zijn er de meeste mijten. Bij de beschermde teelt zijn meer generaties per jaar mogelijk. In de beschermde teelten wordt de piek van het aantal volwassen mijten eerder in het seizoen bereikt, namelijk in juni of juli.

Maatregelen

Start met gezond, gekeurd plantmateriaal. Verricht regelmatig waarnemingen. Aangetaste planten moet u in plastic zakken afvoeren en vernietigen. Voer zonodig een bespuiting uit.

 • Gercertificeerd plantmateriaal
 • Doorteelt is risicofactor
 • Bezoekers- en bedrijfshygiëne toepassen
 • Beginaantasting onmiddellijk in zakken afvoeren van het perceel.
 • Uitgaan van moederplanten die zijn behandeld met methylbromide. De behandeling mag uitsluitend worden uitgevoerd in speciale begassingsinstallaties. Toelating voor deze toepassing wordt jaarlijks aangevraagd, controleer of de ontheffing nog geldig is.
 • Sommige acariciden / insecticiden hebben een nevenwerking op aardbeimijt.

Meer informatie:

Aanvullende informatie

  Foto's

   

  Ook vatbaar

  In samenwerking met groenkennisnet.nl