MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Bladvlekkenziekte (prei)

Phytophthora porri

Gewas:
Prei
Familie:
Waterschimmels (Oömyceten)

Herkenning

Bij prei is een viertal bladvlekkenziekten bekend

namelijk:

  • Fluweelvlekken
  • Papiervlekken
  • Purpervlekken
  • Zwarte strepen
     

Ook roest en Fusarium, in België roze rot genoemd, kunnen het blad van de plant aantasten.

Fluweelvlekkenziekte (Cladosporium alliiporri)

Op de bladeren ontstaan aanvankelijk kleine ovale vlekjes, die uitgroeien en in elkaar overgaan. Vanuit het centrum worden deze vlekken olijfgroen door de talrijke sporendragers met sporen die in de vlekken aanwezig zijn. Meestal is rondom de vlek een witte rand zichtbaar. Als gevolg van de aantasting sterft het blad af, beginnend boven de aantasting.

Fusarium-vlekkenziekte (Fusarium culmorum)

Deze zwakteparasiet kan al vroeg toeslaan, maar moet daartoe geholpen worden door bijvoorbeeld uienvliegaantasting of wortelverbranding om de plant binnen te kunnen dringen. Op de voet van de plant en/of schacht ontstaat een roodpaarse verkleuring. Op het blad zijn roze verkleuringen in de lengterichting te zien. De roze kleur is het gevolg van door de schimmel afgescheiden kleurstof. Het aangetaste deel van de plant sterft af. Door secundair optredende bacteriën kan de gehele plant gaan rotten. Getracht moet worden een aantasting te voorkomen.

Levenswijze

Papiervlekkenziekte wordt vooral in de herfst- en vroege winterprei aangetroffen, maar late winterprei kan ook in het vroege voorjaar worden aangetast. De optimumtemperatuur ligt tussen 12 en 22 °C. De schimmel blijft als oöspore (eispore) in de grond achter en kan nieuw geplante prei door sporulatie vanuit de grond aantasten. Aangenomen wordt dat dit door sporen gebeurt die via opspattend water of opwaaiende gronddeeItjes op de prei terecht komen. Ook kan door direct contact van het blad met de grond aantasting ontstaan.

Maatregelen

Mits tijdig met de bestrijding wordt begonnen, kunnen de meeste ziekten redelijk in de hand worden gehouden. Indien de bestrijding chemisch gebeurt, moet wel aan een aantal noodzakelijke voorwaarden worden voldaan. Spuiten met het meest effectieve middel, waarbij zoveel mogelijk wordt afgewisseld om resistentie tegen middelen te voorkomen, met de vereiste dop in de juiste richting met voldoende druk op een goed gekozen tijdstip is daartoe een vereiste. Nooit zal gespoten mogen worden wanneer nachtvorst wordt verwacht.

Belangrijke bestrijdingsmogelijkheden zijn een goed vruchtwisseling, een effectieve uienvliegbestrijidng op het plantenbed (in het geval van Fusarium) en het voorkomen van beschadigingen. De chemische bestrijding bestaat uit het aangieten van de planten met een gewasbeschermingsmiddel in de ponsgaten. Indien op een andere wijze wordt geplant, is het advies om de wortels van de prei planten gedurende 10 minuten te dompelen. Na het dompelen moeten de planten direct worden geplant. De restanten dompelvloeistof kunnen worden uitgereden over het perceel waar nog prei moet worden geplant.

Meer informatie:

Aanvullende informatie

Foto's

 

Ook vatbaar

In samenwerking met groenkennisnet.nl