MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Aziatische boktor

Anoplophora chinensis

Gewas:
Esdoornsoorten (Acer spp) en andere loofbomen
Familie:
Insecten

Herkenning

De Aziatische boktor komt onder andere voor in China en Korea. Onlangs is het insect in ons land aangetroffen.

Van de Aziatisch boktor zijn twee soorten te onderscheiden de Anoplophora glabripennis en Anoplophora chinensis. De boktor wordt ongeveer 2,5 tot 3,5 centimeter lang, en ongeveer een centimeter breed. De antennes zijn bij de mannetjes 2,5 keer de lichaamslengte, bij vrouwtjes 1,5 keer. De kever is zwart van kleur en heeft ongeveer 20 onregelmatige vlekken op de dekschilden.

De Aziatische boktor herken je onder andere aan de ronde uitvlieggaten van 0.9 tot 1.5 cm groot, boormeel aan de voet van aangetaste bomen of op aangetaste takken, bastvraat van volwassen kervers aan takken en twijgen en uittredend sap in de vorm van bloedingen op de bast.

Levenswijze

De kevers leggen eitjes in de schors van bomen. De larven vreten gangen onder de bast en kunnen erg veel schade aanrichten. De Aziatische boktor heeft de voorkeur voor esdoorn soorten, maar kan ook andere loofbomen aantasten. De Aziatische boktor is een quarantaine organisme, dus zodra aantasting wordt aangetoond, bepaalt de Plantenziektekundige dienst welke maatregelen genomen moeten worden om verdere verspreiding te voorkomen.

Het risico bestaat, dat de boktor met verpakkingsmateriaal of met plantmateriaal o.a. Bonzaiboompjes uit Oost Azie naar Europa wordt versleept.

Maatregelen

De Aziatische boktor is door zijn levenswijze vrijwel niet chemisch te bestrijden, de larven in het hout zijn zo goed als onbereikbaar voor chemische middelen.

De bestrijding richt zich vooral op het voorkomen van vestiging door plantmateriaal en houten verpakkingsmateriaal (pallets e.d.) uit Azie zorgvuldig te controleren op het voorkomen van de boktor. Zodra aantasting wordt vastgesteld worden alle houtige gewassen in de directe omgeving van de aantastingplaats vernietigd en wordt in de omgeving zeer intensief gecontroleerd op andere aantatingshaarden.

Meer informatie:

Aanvullende informatie

Foto's

 

In samenwerking met groenkennisnet.nl