MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Grauwe schimmel (Botrytis)

Botrytis cinerea

Gewas:
Diverse gewassen
Familie:
Schimmels

Herkenning

Verkleuringen en afsterving met een pluizig, bruingrijs schimmelpluis op allerlei bovengrondse plantendelen, bladval bij coniferen. Bij aanraking komt een stofwolkje (sporen) vrij.

Grauwe schimmel veroorzaakt de meeste schade bij stekken in de koude bak of onverwarmde kas. Op het blad ontstaan dan grauwbruine plekken die zich onder vochtige omstandigheden snel uitbreiden.

De blaadjes sterven geheel of gedeeltelijk af. Als de stengel ook wordt aangetast, kunnen stekken geheel verwelken. Op de zieke delen is meestal een bruingrijze sporenmassa aanwezig, die verstuift bij aanraken van de planten

Levenswijze

Bij verminderde weerstand kunnen planten in allerlei stadia worden aangetast. Vooral op jonge planten, kiemplanten, planten met verwondingen vinden infecties plaats als de vochtigheid en de temperatuur een goede verhouding hebben.

Beschadigde weefsels, zoals gekneusd of door hagel of nachtvorst beschadigd blad, worden gemakkelijk aangetast. Ook te velde gaan pas uitgeplante stekken verloren doordat wonden inrotten. Als de stekken eenmaal goed zijn aangeslagen, worden de planten zelden meer aangetast, hoewel de schimmel massaal aanwezig kan zijn op afgemaaide plantedelen die op en tussen het gewas zijn blijven liggen. In het najaar ontwikkelt de schimmel zich vaak uitbundig op de bijeengeharkte stengels. Hierop ontstaan vele zwarte sclerotiën. De ongeslachtelijke sporen kunnen jaren overleven als scerotiën of als zwamvlok op ondergrondse plantendelen of plantenresten in de grond.

Bij Dahlia worden de knollen zelf niet aangetast. Van sommige cultivars kan de stengelstomp echter na het afknippen inrotten waardoor de knol verloren gaat.

 

Maatregelen

  • Minder vatbare (resistente) soorten of rassen gebruiken
  • Zorgen voor goede groeiomstandigheden, het gewas droog houden
  • Stekken in een stekkist niet te dicht planten, stekbak goed luchten
  • Zorgen voor een goede hygiëne
  • Aangetaste delen wegsnoeien tot op het gezonde weefsel
  • Stekken bij aantasting behandelen met een fungicide volgens geldende adviezen
  • Gevoelige cultivars van Dahlia direct na het rooien licht terugdrogen en de knollen met de stengelstompen omhoog leggen.

Meer informatie:

Aanvullende informatie

Foto's

 

Ook vatbaar

In samenwerking met groenkennisnet.nl