MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Phytophthora voetrot (roos)

Phytophthora sp.

Gewas:
Roos
Familie:
Waterschimmels (Oömyceten)

Herkenning

Phytophthora sp. of voetrot is een schimmelziekte die in roos schade kan aanrichten. De schimmel voelt zich met vooral thuis bij veel vrij water in het wortelmilieu. Phytophthora kan zowel zwakke als gezonde planten aantasten.

Problemen met deze schimmel worden vooral in substraatteelten gesignaleerd. Alleen in een pas aangeplant gewas zijn bovengrondse symptomen mogelijk. Doordat de wortels worden aangetast kunnen de volgende symptomen worden waargenomen: bladvergeling, bladval, het niet of slecht uitlopen van ogen, dunne korte scheuten, kleinere blaadjes en afsterven van struiken. Op het oog is echter aan zowel bovengrondse symptomen als wortels niet te zien of Phytophthora of een andere wortelschimmel verantwoordelijk is voor het wortelrot. Indien de problemen binnen twee maanden na planten worden gesignaleerd is de kans groot dat wortelrot door Phytophthora of door Pythium worden veroorzaakt.

Levenswijze

De schimmel verspreidt zich via zoösporen. Deze zoösporen kunnen zich in water voortbewegen en op plantmateriaal vastzetten. Na enige tijd kiemen de sporen en infecteren nieuwe planten. In de wortels maakt de schimmel rustsporen (oösporen) en in/op de wortels zoösporangiën waaruit nieuwe zoösporen komen. Vooral onder natte omstandigheden kan de schimmel zich zeer snel verspreiden. De optimale temperatuur voor ziekteontwikkeling is 25oC tot 27oC. De aantasting blijft beperkt tot de aantasting van de wortels.

 

Maatregelen

  • Uitgaan van gezond plantmateriaal.
  • Zorg bij substraatteelt voor schoon groeimedium.
  • Bij grondteelt zorg voor goede structuur en voorkom natte plekken.
  • Zorg voor schoon gietwater.
  • Bij hergebruik van substraat het substraatmateriaal eerst goed stomen.
  • Bij hergebruik van drainwater het drainwater voor gebruik eerst ontsmetten.

 

Meer informatie:

Aanvullende informatie

Foto's

 

Ook vatbaar

In samenwerking met groenkennisnet.nl