MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Terug   

Buxusmot

Glyphodes perspectalis (Diaphodes perspectalis)

Gewas:
Buxussoorten
Familie:
Insecten

Herkenning

De mot is vrij groot en heeft een spanwijdte van ongeveer 4 cm. Buxusmotten hebben witte vleugels met een bruine rand, sommige exemplaren zijn geheel bruin.

De rupsen zijn in het volgroeide stadium 4 cm groot. de rupsen zijn aanvankelijk vuilgeel, na enkele dagen krijgen ze bruine lengtestrepen. Oudere rupsen hebben een zwarte kop, zwarte lengtestrepen en zwarte stippen. In dit stadium zijn de rupsen groen van kleur 

Levenswijze

De motten zetten hun eitjes af in de vorm van platte eispiegels aan de onderzijde van het blad. De eispiegels zijn aanvankelijk geel groen van kleur, maar tegen de tijd, dat de eitjes uitkomen zijn duidelijk de zwarte kopjes van de rupsjes zichtbaar.

De poppen en vlinders kan men gedurende korte periodes tussen april en september aantreffen. De jonge rupsjes vreten aan de onderzijde van het blad. De eerste symptomen van vraatschade lijken vanaf de bovenzijde op een soort van blaasjes of mineergangen, die ontstaan, doordat de rupsjes aan de onderzijde de opperhuid en een deel van het onderliggende bladmoes wegvreten. In het daarop volgende stadium ontstaat vraatschade aan de hele plant en worden blaadjes aan elkaar gesponnen. Volgroeide rupsen verpoppen in de plant, vaak buiten direct zicht.

Maatregelen

De rupsen kunnen bestreden worden met daartoe toegelaten chemische middelen. De behandeling moet vaak meerdere keren herhaald worden, omdat oudere rupsen minder gevoelig zijn. Bij een aantasting in particuliere tuinen kan men bij een lichte aantasting rupsen afrapen en/of spinselnesten wegknippen. Bij zware aantasting bij voorkeur de hele plant terugknippen of verwijderen.

Meer informatie:

Aanvullende informatie

 

Te behandelen met volgende producten

Foto's

 

Ook vatbaar

In samenwerking met groenkennisnet.nl