MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Roest (populier)

Melampsora larici-populina

Gewas:
Populier (Populus) en Larix
Familie:
Schimmels

Herkenning

Gele vlekjes op het blad, aan de onderzijde bruinzwarte wintersporenhoopjes, later bladval, waardplantwisseling met Larix met oranjegele sporenhoopjes.

Er zijn verschillende roestziekten bekend op Populus. In hun cyclus hebben ze allemaal te maken met waardplantwisseling. De zomer- winter- en basidiosporen kunnen gevormd worden op de populier. Hieronder wordt een van de veel voorkomende roestschimmels op Populus nader beschreven.

Omstreeks juni ontstaan op het blad van Populus kleine, gele vlekjes met aan de onderzijde oranjegele sporenhoopjes. In de nazomer ontstaan op de aangetaste bladeren bruinzwarte korstjes met wintersporen. Door de aantasting kan vroege bladval voorkomen. Als de ziekte jaarlijks terugkomt, kan dit leiden tot verzwakking van de boom waardoor een aantasting van schorsbrand wordt bevorderd.

Op de Larix ontstaan in mei-juni oranjegele hoopjes van bekersporen op de naalden.

Levenswijze

De schimmel overwintert op de afgevallen bladeren van Populus in de vorm van bruinzwarte wintersporen. In het voorjaar ontstaan hieruit de basidiosporen, die de naalden van de Larix infecteren. Op deze naalden ontstaan later oranjegele sporenhoopjes met zomersporen. Deze kunnen weer andere bladeren van Populus infecteren, waarna zich nieuwe sporenhoopjes met zomersporen ontwikkelen. In de nazomer ontstaan op de aangetaste bladeren bruinzwarte sporenhoopjes met wintersporen. In zachte winters kunnen ook de zomersporen overblijven in de knoppen. In het volgende voorjaar worden zo de jonge bladeren geïnfecteerd zonder tussenkomst van Larix.

 

Maatregelen

  • Minder vatbare (resistente) soorten of rassen gebruiken
  • ­Zorgen voor goede groeiomstandigheden
  • Aangetaste delen wegsnoeien en afgevallen blad verwijderen
  • Larix en populier niet te dicht bij elkaar planten

Meer informatie:

Aanvullende informatie

    Foto's

     

    In samenwerking met groenkennisnet.nl