MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Aardvlo (suikerbiet)

Chaetocnema concinna en Chaetocnema tibialis

Gewas:
Suikerbiet
Familie:
Insecten

Herkenning

Bij droog en schraal weer in het voorjaar net na opkomst van de biet zijn in de kiemlobben en eerste echte blaadjes van aangetaste planten gaatjes met een doorsnede van 1 tot 2 mm zichtbaar.

Een zware aantasting belemmert de jonge plant in de verdere groei. De aanwezigheid van aardvlooien kun je onder andere vaststellen, door met een hand zo'n 10 cm over het gewas te gaan. De aardvlooien springen dan weg. Aardvlooien zijn kleine, glimmende insecten, die zowel zwart als geel gestreept kunnen zijn.

Levenswijze

De aardvlo is ongeveer 2 mm groot. De zwaarste aantasting komt voor in perceelsranden in de buurt van heggen en bosjes. Bieten, maar ook kruisbloemige (on)kruiden zoals herderstasje, raket en herik, en kruisbloemige gewassen zoals koolsoorten worden door de aardvlo aangeprikt. Vooral in een droog en schraal voorjaar wordt schade waargenomen.

Aardvlooien zetten eitjes in de grond af. De larven vreten van de wortels van de biet. Bij flink ontwikkelde bieten heeft dat geen merkbare schade tot gevolg.

Maatregelen

Vooral in een droge periode net na opkomst van het gewas moet men aandacht schenken aan het voorkomen van aardvlooien. Als een perceel is ingezaaid met zaad, dat met Gaucho of een ander insecticide is behandeld, dan hoeft men geen bestrijding uit te voeren. Bestrijding vanaf zesbladstadium heeft geen zin meer.

Kijk voor meest recente informatie in de Handleiding gewasbescherming van DLV.

Meer informatie:

Aanvullende informatie

Foto's

 

Ook vatbaar

In samenwerking met groenkennisnet.nl