MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Ramularia bladvlekkenziekte

Ramularia beticola

Gewas:
Suikerbiet
Familie:
Schimmels

Herkenning

Ramularia herken je aan lichtbruine vlekken van 0.5 tot 1 cm in doorsnede. Met een loepje kun je in de vlekken grijs schimmelpluis met witte puntjes herkennen.

Later lopen de vlekken in elkaar over. Een zwaar aangetast gewas ziet er voddig uit. De planten compenseren het afsterven van het blad door aanmaak van jong blad. De vlekken van Cercospora hebben een roodpaarse rand, deze rand ontbreekt bij Ramularia.

Levenswijze

Niet al te hoge temperaturen in combinatie met een hoge RV bevorderen de schimmeldruk. De schimmel blijft over op gewasresten en besmet vandaar uit ingezaaide gewassen.

Bij een nauwe vruchtwisseling is er meer kans op besmetting.

 

Maatregelen

Een ruime vruchtwisseling en zorgvuldig onderwerken van gewasresten verlagen de infectiedruk. Vanaf half juni moet het gewas gecontroleerd worden op het voorkomen van bladziektes, vanaf het optreden van de eerste verschijnselen kan een chemische bestrijding worden uitgevoerd. Zie voor middelen de Handleiding Gewasbescherming van DLV en de site van het IRS www.irs.nl

Vroege aantasting kun je melden bladschimmels@irs.nl Zonodig laat het IRS regiogebonden adviezen uitgaan naar bietentelers.

Meer informatie:

Aanvullende informatie

Foto's

 

Ook vatbaar

In samenwerking met groenkennisnet.nl