MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Fusarium verwelkingsziekte (tomaat)

Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici

Gewas:
Tomaat
Familie:
Schimmels

Herkenning

Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici is een schimmelziekte, die in het verleden in tomaten enorme schade aanrichtte. Op dit moment zijn alle veelgeteelde rassen echter resistent tegen deze ziekte en is de ziekte dan ook geen probleem meer.


De ziekte is herkenbaar aan vergeling en verwelking van het blad en in een later stadium van de hele plant. Soms is de vergeling en verwelking van het blad en de plant eenzijdig doordat niet alle vaatbundels zijn aangetast. De aangetaste vaatbundels verkleuren bruin. De ziekteverschijnselen zijn het gevolg van verstoppingen van de vaatbundels door de schimmel(sporen), verstoppingen door stoffen die de plant zelf in de vaatbundels afscheidt en giftige stoffen die door de schimmel worden geproduceerd. Soms is op afgestorven plantendelen roze schimmel zichtbaar. Op den duur sterft de gehele plant af.

Levenswijze

De schimmel vormt op afstervend plantmateriaal ongeslachtelijke sporen (conidiën). De sporen worden door de lucht en met water verspreid. Verder blijft de schimmel over in plantenresten en in het teeltsubstraat. De sporen zijn meer dan een jaar kiemkrachtig. Sporen van de schimmel kiemen in de nabijheid van wortels van de planten en groeien via de wortels de plant binnen. Eenmaal in de plant groeien de schimmeldraden de vaatbundels in. In de vaatbundels maakt de schimmel nieuwe sporen die met de waterstroom naar boven worden getransporteerd. Hoger in de plant kiemen deze sporen wederom en tasten het vaatbundelweefsel aan.

 

Maatregelen

  • Start met een schoon of ontsmet teeltsubstraat en teeltsysteem. Bij telen op een kunstmatig teeltsubstraat het systeem voor de start van de teelt ontsmetten met hiervoor toegelaten ontsmettingsmiddelen. Ontsmet ook de kasopstanden.
  • Gebruik geen water dat besmet kan zijn. Dus gebruik bijvoorbeeld bron- of leidingwater en ontsmet drainwater.
  • Teel resistente rassen.
  • Verwijder aangetaste planten en doe ze ter plekke in een zak. Voer ze in afgesloten zakken af van het bedrijf.


 

 

Meer informatie:

Aanvullende informatie

Foto's

 

Ook vatbaar

In samenwerking met groenkennisnet.nl