MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Fusarium voet- en wortelrot (tomaat)

Fusarium oxysporum f. sp. radicis-

Gewas:
Tomaat
Familie:
Schimmels

Herkenning

Fusarium oxysporum f. sp. radicis-lycopersici is een schimmelziekte, die in het verleden in de teelt van tomaten grote schade aanrichtte.

Op dit moment zijn alle veelgeteelde rassen echter resistent tegen deze ziekte en is de ziekte dan ook geen probleem meer. De ziekte is herkenbaar aan kleine dode plekjes op het wortelstelsel. In een later stadium worden de wortels bruin en rotten weg. De plant blijft achter in groei en verwelkt in een later stadium vooral bij sterke instraling en zware plantbelasting. De plantvoet verkleurt bruin, meestal aan één kant van de stengel. De bruinkleuring strekt zich uit van net boven de stengelvoet tot maximaal 25 cm van de stengelvoet. Op het afgestorven weefsel vormt zich soms wit schimmelpluis met roze sporen. De vaatbundels in het aangetaste stengeldeel kleuren tot boven de aangetaste plek bruin. Op den duur sterft de gehele plant af.

Levenswijze

De schimmel vormt op afstervend plantmateriaal ongeslachtelijke sporen (conidiën). De sporen worden door de lucht en met water verspreid. Zo is de schimmel ook in waterbassins bij de kas gevonden. Verder blijft de schimmel over in plantenresten en in het teeltsubstraat. De sporen zijn meer dan een jaar kiemkrachtig. Sporen van de schimmel kiemen in de nabijheid van wortels van de planten en groeien via de wortels de plant binnen. Eenmaal in de plant groeien de schimmeldraden verder door het plantweefsel.

Maatregelen

  • Start met een schoon of ontsmet teeltsubstraat en teeltsysteem. Bij telen op een kunstmatig teeltsubstraat het systeem voor de start van de teelt ontsmetten met hiervoor toegelaten ontsmettingsmiddelen. Ontsmet ook de kasopstanden.
  • Gebruik geen water dat besmet kan zijn. Dus gebruik bijvoorbeeld bron- of leidingwater en ontsmet drainwater.
  • Teel resistente rassen.
  • Verwijder aangetaste planten en doe ze ter plekke in een zak. Voer de afgesloten zakken af van het bedrijf.

Meer informatie:

Aanvullende informatie

Foto's

 

Ook vatbaar

In samenwerking met groenkennisnet.nl