MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Kurkwortel

Pyrenochaeta lycopersici

Gewas:
Tomaat
Familie:
Schimmels

Herkenning

Pyrenochaeta lycopersici of kurkwortel is een schimmelziekte, die alleen bij de teelt van tomaat in de grond aanzienlijke schade aanricht.

De schimmel veroorzaakt op jonge wortels bruine ingezonken plekken en kurklijsten. In een later stadium worden ook de hoofdwortels donkerbruin. De wortels worden dikker dan normaal en barsten open waardoor ze er "verkurkt" uit zien. Bovengrondse symptomen worden meestal zichtbaar als de plantbelasting toeneemt. De planten blijven achter in groei en verwelken bij veel instraling. Aangetaste planten geven een lagere opbrengst. De schimmel wordt regelmatig in combinatie met Colletotrichem coccodes gevonden, een schimmel die zwarte spikkels op de wortels laat zien.

Levenswijze

Pyrenochaeta lycopersici is een bodemschimmel die jarenlang in de grond kan overblijven en o.a. tomaat, paprika en aubergine kan aantasten. De schimmel groeit traag op de wortels van de planten. De infectiedruk in de grond wordt dan ook gedurende het jaar langzaam opgebouwd. Bij hoge temperaturen is de aantasting geringer dan bij lage temperaturen. De aantasting is ook erger op grond met een slechte structuur.

Maatregelen

 • Stoom de grond of het teeltsubstraat.
 • Teel resistente rassen of ent op een onderstam met zo hoog mogelijk resistentieniveau tegen kurkwortel.
 • Zorg voor optimale teeltomstandigheden.

Meer informatie:

Aanvullende informatie

  Foto's

   

  Ook vatbaar

  In samenwerking met groenkennisnet.nl