MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Tomatengeelkrulvirus

Tomato yellow leaf curl virus

Gewas:
Tomaat
Familie:
Virussen

Herkenning

De naam tomatengeelkrulbladvirus is de aanduiding voor een groep van nauw verwante virussoorten (onderscheiding door geografische aanduiding)

Dit virusgeslacht bestaat uit DNA virussen die overdraagbaar zijn door de tabakswittevlieg (Bemisia tabaci) en kaswittevlieg (Trialeurodes vaporariorum). Geïnfecteerde planten hebben gedrongen koppen. Er zijn geen vruchtsymptomen te zien, wel heeft het virus een sterk effect op de vruchtzetting.

De voornaamste waardplant van dit virus is de tomaat, maar een variant van het virus kan o.a. ook boon (Phaseolus vulgaris), Eustoma sp. en Lisianthus infecteren Het virus kan ook in een bloemisterijgewas als de kerstster voorkomen Waarschijnlijk kan het virus ook paprika's infecteren, maar het geeft in dit gewas geen symptomen

Levenswijze

Het tomatengeelkrulbladvirus wordt overgedragen door o.a. de tabakswittevlieg (B. tabaci). Het virus wordt niet overgedragen via contact of door zaad.

Besmette tabakswittevliegen kunnen het virus levenslang overbrengen. (persistent virus). Het tomatengeelkrulbladvirus heeft een grote invloed op de tomatenproductie Na introductie in een bepaald land/regio weet het virus zich razendsnel door de teelt te verspreiden als de tabakswittevlieg al in het betreffende land gevestigd is.

Het tomatengeelbladvirus is een quarantaine organisme, dat niet in de EU mag worden binnen gebracht of verspreid. Het virus komt in de EU voor.

Maatregelen

Inperking van de besmetting is mogelijk door:

  • Het verwijderen van besmette planten
  • Bestrijding van de vector (tabakswittevlieg)

Als er een infectie wordt vastgesteld in Nederland zal het virus moeten worden uitgeroeid In Nederland is het virus in 2007 één keer gevonden en uitgeroeid

Meer informatie:

Aanvullende informatie

    Foto's

     

    Ook vatbaar

    In samenwerking met groenkennisnet.nl