MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Phialophora-verwelkingsziekte

Phialophora cinerescens

Gewas:
Anjer
Familie:
Schimmels

Herkenning

Phialophora cinerescens is een schimmelziekte, die in anjers grote schade kan aanrichten. De ziekte is in sommige cultivars herkenbaar aan een paarsrode verkleuring van het blad.

Phialophora cinerescens is een schimmelziekte, die in anjers grote schade kan aanrichten. De ziekte is in sommige cultivars herkenbaar aan een paarsrode verkleuring van het blad. Deze vlekken hoeven echter niet het gevolg te zijn van aantasting door de Phialophora schimmel. De vaatbundels van de aangetaste planten verkleuren bruin. De verbruining is soms tot hoog in de stengel aanwezig. Het merg blijft meestal lang gezond. De wortels lijken ook gezond maar bij aansnijden van de wortels blijkt ook een deel van de wortels onder de bast bruin te zijn.

De aantasting is met behulp van een aantal kenmerken van aantasting door Fusarium te onderscheiden. Bij Fusarium-aantasting zijn scheuten vaak scheef gegroeid doordat één kant van de plant is aangetast. Het merg verkleurt ook aan één kant van de stengel.

De ziekte treedt dikwijls pleksgewijs op. De plekken van dode en verwelkte planten breiden zich in de loop van de tijd uit. De aantasting door Phialophora is met alleen het symptoom verwelking en afsterven van de planten niet van andere vaatparasieten te onderscheiden.

Levenswijze

De schimmel dringt via de wortels de plant binnen. Eenmaal in de plant worden de vaatbundels aangetast. De schimmel produceert in de vaatbundels ongeslachtelijke sporen die met water naar boven worden getransporteerd en zich op deze manier door de hele plant verspreiden. In andere delen van de plant kunnen de sporen weer kiemen en het vaatweefsel aantasten. De planten verwelken en gaan dood doordat de schimmel de vaatbundels aantast, giftige stoffen voor de plant afscheidt en er verstopping van de vaatbundels optreedt door afscheidingen van de zieke plant en door de schimmel in de houtvaten.

Verspreiding vindt plaats door de lucht, met water en met besmette grond of substraatdeeltjes. Besmette grond of substraatdeeltjes kunnen bijvoorbeeld aan schoeisel en gereedschap blijven hangen en zo voor verspreiding van de schimmel zorgen.

De schimmel kan, ook zonder waardplant, vele jaren in leven blijven.

 

Maatregelen

 • Start met een schoon of ontsmet teeltsubstraat en teeltsysteem. Bij telen op een kunstmatig teeltsubstraat het systeem voor de start van de teelt ontsmetten met hiervoor toegelaten ontsmettingsmiddelen. Ontsmet ook de kasopstanden en materialen die in de kas worden gebruikt.
 • Gebruik geen water dat besmet kan zijn. Dus gebruik bijvoorbeeld bron- of leidingwater en ontsmet drainwater.
 • Gebruik ontsmettingsmatten voor de ingang van de kas..
 • Verwijder aangetaste planten en doe ze ter plekke in een zak. Voer de afgesloten zakken af van het bedrijf.

 

Meer informatie:

Aanvullende informatie

  Foto's

   

  Ook vatbaar

  In samenwerking met groenkennisnet.nl