MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

TVX (Tulpen Virus X)

Tulip Virus X

Gewas:
Tulp
Familie:
Virussen

Herkenning

Met TVX geïnfecteerde tulpen hebben geelgroen of wit of bruine necrotische strepen op het blad.

Soms is de bladaantasting plaatselijk maar ook kan een groter deel van het blad aangetast zijn. De bloemsymptomen zijn cultivarafhankelijk. De symptomen van TVX in de bloem zijn kleine ovale of streperige vlekken. Het TVX virus in de tulp behoort tot de groep van potexvirussen.

Afhankelijk van de geteelde cultivar, vertoont TVX ruim voor de bloei tot aan de bloei zijn symptomen. In een partij kan TVX aanwezig zijn zonder enige zichtbare aantasting. Voor zover bekend is de tulp de enige waardplant van dit virus.

Levenswijze

Allereerst is het belangrijk het infectieniveau in het gewas zo laag mogelijk te houden door ziek zoeken en het verwijderen van virusziekte planten. Viruszieke bollen zijn tijdens de bewaring een infectiebron voor overige bollen, want TVX wordt tijdens de bewaring verspreid door mijten zoals de tulpengalmijt en de stromijt. Daarnaast wordt het virus overgebracht door werkzaamheden in het gewas zoals het koppen.

Maatregelen

  • Bewaar aangetaste en gezonde partijen gescheiden van elkaar.
  • Verwijder planten die symptomen van virusziekte vertonen voor het koppen, omdat tijdens koppen het virus overgedragen kan worden.
  • Uit onderzoek blijkt, dat overdracht vooral plaatsvindt bij laat koppen. Kop dus niet te laat! Maak de kopmachine regelmatig schoon, zeker bij het wisselen van partijen of percelen.
  • Verdachte partijen als laatste koppen en zo weinig mogelijk klepelen in verdachte gewassen.
  • Voor het rooien tulpen met symptomen verwijderen om verder verspreiding in de partij tijdens de bewaring te voorkomen.
  • Probeer infectie tijdens de bewaring te voorkomen door een doelmatige bestrijding van tulpengalmijten en stromijten onder andere door bedrijfshygiëne en eventueel aangevuld met chemische bestrijding.
  • Reinig bewaarruimtes en verwijderen infectiebronnen van galmijten voor het inschuren van tulpen.
  • Tijdens de bewaring kun je de mijten populatie monitoren met mijtenvalletjes en lijmplaten en eventueel aanvullende maatregelen nemen zoals verwijderen van stof en plantenresten.
     

Meer informatie:

Aanvullende informatie

Foto's

 

Ook vatbaar

In samenwerking met groenkennisnet.nl