MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Trips (ui)

Thrips tabaci

Gewas:
Ui
Familie:
Insecten

Herkenning

Tripsen zijn 1-2 mm lange insecten die zich voornamelijk bevinden tussen de bladeren in het hart van de plant en op die plaatsen waar het blad is geknikt.

Zowel de larven als de volwassen trips zuigen de celinhoud van de buitenste cel lagen van het blad leeg. Doordat de uitgezogen cellen met lucht worden gevuld, ontstaan grijs-zilverachtige vlekjes, veelal in de lengterichting van de plant. Aantasting van jonge, nog sterk groeiende bladeren, kan zelfs leiden tot misvormingen. De schade door trips hangt behalve van de populatiedichtheid af van het tijdstip van aantasting en van de omstandigheden. Bij planten met watertekort kan een grotere schade worden verwacht dan bij planten die over voldoende vocht beschikken.

Volwassen tripsen hebben een slank, donkerbruin lichaam en zijn 0,8 tot 1 mm lang. Ze hebben gewoonlijk twee paar smalle vleugels met franjeharen. Aan de kop bevinden zich twee antennes en de soortbepaling gebeurt op basis van de 7 antenneleden. Bij de larven ontbreken de vleugels en zijn de antennes onvolledig. De kleur van de larven varieert van kleurloos naar geellichtbruin.

Levenswijze

De trips kan zowel als ei, larve of als volwassen insect overwinteren op onkruiden, bladresten en in de grond. Hierdoor heeft men tijdens het seizoen verschillende stadia naast elkaar. De wijfjes zetten 50 - 100 eitjes af in de opperhuid van het blad. Tabakstrips is een warmteminnend insect. De levenscyclus neemt bij een gemiddelde etmaaltemperatuur van 15°C circa 65 dagen in beslag, bij 20°C nog maar 27 dagen en bij 25°C zelfs 17 dagen. Larven komen bij genoemde temperaturen na respectievelijk 24, 10 en 6 dagen tevoorschijn uit het ei. Grote aantallen worden daarom alleen bij warm weer bereikt, getuige ook de schade door trips die in de jaren 1989 tot en met 1992 is waargenomen.

 

Maatregelen

Voor de bestrijding zijn meerdere middelen toegelaten. Omdat de insecten zich meestal bevinden op min of meer moeilijk bereikbare plaatsen moet vaak met minimaal 400 liter water per ha worden gespoten. Daarnaast moet voor een goed bestrijdingseffect de voorkeur worden gegeven aan een bespuiting in de avonduren.

Gangbare gewasbeschermingsmaatregelen zijn te vinden in de Gewasbeschermingsgids.

Meer informatie:

Aanvullende informatie

Foto's

 

Ook vatbaar

In samenwerking met groenkennisnet.nl