MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Appelbloedluis (appel)

Eriosoma lanigerum

Gewas:
Appel
Familie:
Insecten

Herkenning

Aantasting door appelbloedluis is duidelijk te herkennen aan het witte, wollige pluis dat op ruwe plekken aan de stam te vinden is, of ook op takken en zelfs op 1-jarige scheuten. Dit pluis is plakkerige was, die door appelbloedluis afgescheiden wordt.

De appelbloedluis zelf is paarsbruin van kleur. Wordt hij kapot gewreven, dan is een bloedrode kleur zichtbaar. Bij ernstige aantasting kunnen gallen worden gevormd aan de stam of in takken. Vooral bij jong plantmateriaal kunnen daardoor een onregelmatige groei en boomvorm ontstaan. Deze gallen kunnen tevens een invalspoort vormen voor andere schimmels, zoals vruchtboomkanker.

Levenswijze

De appelbloedluis overwintert als larve bovengronds op beschutte plekken op de stam, in oude snoeiwonden of in kankerplekken. Ondergronds kan appelbloedluis overwinteren op de wortels. Zodra de temperatuur in het voorjaar boven 4 °C uitkomt, komen de appelbloedluizen tot ontwikkeling en begint de wasafscheiding. In maart/april worden de eerste jongen geboren. Appelbloedluis kan onder Nederlandse omstandigheden wel 11 tot 12 generaties per jaar krijgen. Alle stadia kunnen door elkaar heen in één kolonie voorkomen. Verspreiding vindt plaats doordat jonge luizen uit de kolonie weglopen en elders in de boom een nieuwe kolonie stichten. Ook kan verspreiding door de wind plaatsvinden. Daarnaast kunnen appelbloedluizen worden verspreidt met takken, bijvoorbeeld bij het inbrengen van roofmijten. De ontwikkeling van appelbloedluis kan bij mooi, warm weer heel snel gaan en aantasting kan in juni en juli fors toenemen. Vanaf juli komt parasitering door de sluipwesp Aphelinus mali sterk op gang. Ook andere natuurlijke vijanden, zoals de oorworm, zorgen ervoor dat de populatie appelbloedluis vaak niet verder uitbreidt of zelfs afneemt.

Maatregelen

Bij de bestrijding van appelbloedluis spelen natuurlijke vijanden een essentiële rol. Bij de bestrijding van ziekten en plagen dienen daarom middelen gekozen te worden die de nuttige insecten sparen. Wanneer in het voorafgaande jaar een te sterke aantasting door appelbloedluis voorkwam, kan in het voorjaar voor de bloei een bestrijding worden uitgevoerd. Ook later in het seizoen is chemische bestrijding mogelijk. Informatie over middelengebruik is te vinden in de gewasbeschermingsgids van de PD of op de digitale Gewasbeschermingskennisbank.

Meer informatie:

Aanvullende informatie

    Foto's

     

    Ook vatbaar

    In samenwerking met groenkennisnet.nl