MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Appelbloesemkever

Anthonomus pomorum

Gewas:
Appel, Peer, Kwee
Familie:
Insecten

Herkenning

Appelbloesemkever is een insect dat opvallende aantasting geeft, maar die aantasting hoeft niet altijd tot economische schade te leiden.

In jaren met een overvloedige bloei en zetting kan aantasting door appelbloesemkever getolereerd worden vanwege het dunnende effect. In jaren met weinig bloesem kan aantasting door appelbloesemkever ineens desastreus zijn. Aantasting wordt tijdens de bloei zichtbaar in het ontstaan van kappertjes: bruine, gesloten blijvende bloemen, waarin de larve van de kever zit. Op zonnige dagen in het voorjaar, ten tijde van het schuivings- en muizenoorstadium, is de aanwezigheid van appelbloesemkever te bepalen met een klopnet. De kever heeft een typische zilverachtige V-vorm op zijn dekschilden. Wanneer kevers aanwezig zijn, is dat vaak te zien aan aangeprikte knoppen door rijpingsvreterij of eileg. Door regelmatig aangeprikte knoppen uiteen te rafelen kan nagegaan worden of de eerste eileg heeft plaatsgevonden. Dat is, bij voldoende hoge temperatuur, het beste moment om een bestrijding uit te voeren. De meeste kevers zullen op dat moment uit winterrust zijn, terwijl eileg grotendeels nog moet plaatsvinden.

Levenswijze

De appelbloesemkever overwintert als volwassen kever. Hij kruipt weg achter de schors, in spleten van boompalen of in begroeiing in de directe omgeving van de boomgaard. Al vanaf eind juli gaat de appelbloesemkever in rust. Eind februari, wanneer de temperatuur enkele dagen boven 12 °C is, komen de kevers te voorschijn. Ze zoeken dan de rassen op die het verst in hun ontwikkeling zijn en prikken de gemengde knoppen aan. Dit noemen we rijpingsvreterij. De vrouwtjes hebben dit nodig voordat hun ovaria ontwikkelen. Pas na enkele dagen gaan de kevers over tot paring en begint de eileg. Het vrouwtje van appelbloesemkever prikt een gat dwars door de knopschubben en bloemblaadjes heen tot bij de bloembodem. Door dit `gangetje' wordt een rond, wit eitje gelegd. De jonge larve die daaruit ontwikkelt, voedt zich met alles wat zich in de knop bevindt. De ontwikkeling van de bloemknop is dan in het roze knop stadium of ballonstadium. Hier stopt de ontwikkeling en verkleuren de nog gesloten bloemblaadjes bruin, zodat de zogenaamde kappertjes ontstaan. In de dode bloem verpopt zich de larve en na enkele weken kruipt een volwassen appelbloesemkever uit de bloem. In juni en juli voedt deze zich met jong blad, wat zichtbaar is aan venstervraat in de scheuttoppen.

Maatregelen

Of een bestrijding uitgevoerd moet worden, hangt af van de verwachte bloeirijkdom en van de mate van voorkomen van appelbloesemkever. De aantasting in het voorgaande jaar is daarvoor een goede maat. Het is dan ook aan te bevelen om na de bloei, als de kappertjes goed zichtbaar zijn, de mate van aantasting per perceel te noteren. In het voorjaar kan de aanwezigheid van kevers met klopmonsters bepaald worden. Klopmonsters kunnen het beste op het warmste moment van de dag genomen worden, dan zijn de kevers het meest actief. Een vuistregel is om bij meer dan 20 kevers per 100 kloppen een bestrijding uit te voeren. Informatie over de beschikbare middelen is te vinden in de gewasbeschermingsgids van de PD of op de digitale Gewasbeschermingskennisbank.

Meer informatie:

Aanvullende informatie

    Foto's

     

    Ook vatbaar

    In samenwerking met groenkennisnet.nl