MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Neusrot

Gewas:
Tomaat
Familie:
Overige aantasters

Herkenning

Neusrot komt voor bij tomaten en paprika en is een gevolg van calciumgebrek. Het neusje van de vrucht krijgt een zwarte bruine plek en dit vindt vooral plaats op momenten dat het extreem warm is.

Je kunt deze aantasting vanaf de maand mei tegenkomen. Bij aubergine komt deze afwijking ook voor maar daar heet het een klapper.

Vooral bij sterke groei en weinig vruchten aan de plant bestaat er een kans op het ontstaan van vruchten met zwakke celwanden. Dit komt doordat de weinige vruchten te snel uitgroeien en houtvaten te weinig tijd hebben om voldoende calcium in de vruchten te 'pompen'. Vooral bij een grote verdamping en een lage worteldruk is er kans op te weinig calcium voor nieuw aan te leggen vruchtjes. Immers de grootste hoeveelheid water gaat naar de bladeren en zo komt het moeilijk verplaatsbare calcium niet bij de vruchten aan.

Levenswijze

Als er weinig calcium opname is door dat de plant veel kalium aangeboden krijgt of omdat er weinig calcium in voedingsoplossing zit of omdat EC te hoog is bestaat er kans op een gebrek aan calcium in de nieuw aangelegde vruchtjes die zodoende zwakke celwanden krijgen.

Als het een zestal weken later warm is en de plant bij de verdamping een intern watergebrek heeft zal hij vocht onttrekken aan de vruchten. Juist de cellen in deze vruchten met zwakke celwanden zullen al hun vocht afstaan en dood gaan. Op deze manier gaan zeer veel cellen dood en ontstaat de bruine plek onder aan de vrucht. Dit is de plek die het verste van het steeltje is verwijderd en daardoor bij de bouw een gebrek heeft gekend aan calcium.

Maatregelen

  • Je kunt proberen de verdamping te beheersen door blad te plukken, en op warme dagen te schermen, de luchtvochtigheid hoog te houden en de ruimte temperatuur te temperen.
  • Zorg voor een regelmatige plantbelasting door de plant niet leeg te snijden of plukken en voorkom kniktrossen. Verwijder ook geen neusrot vruchten in een jonge fase, maar oogst ze dus pas als ze rijp zijn zodat er voldoende plantbelasting blijft (verhouding vegetatieve en generatieve delen).
  • Zorg voor een niet te hoge EC (ca. 3 ms/cm).
  • Hou een voldoende hoog calcium gehalte aan (ca. gelijk aan het K-gehalte).
  • Zorg voor een goed wortelgestel met voldoende worteldruk (vooral 's nachts). Zo kan er in de nacht voldoende calcium naar de groeipunten en vruchten worden vervoerd. Er is verschil in ras gevoeligheid.
     

Meer informatie:

Aanvullende informatie

Foto's

 

In samenwerking met groenkennisnet.nl