MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Overmatige wortelgroei

Rhizobium rhizogenes (Agrobacterium rhizogenes)

Gewas:
tomaat, komkommer, aubergine
Familie:
Bacteriën

Herkenning

Bij deze bacterieziekte maakt de plant enorm veel wortels, waardoor er in het substraat steeds minder zuurstof aanwezig is. Daardoor kan ook een infectie met Pythium ontstaan.

De ziekte wordt ook wel 'crazy roots' of 'gekke wortels' genoemd. De ziekte komt vooral voor bij tomaat, komkommer en aubergine en leidt tot verwelking van de plant en kwaliteit - en productieverlies. Aangetaste planten vertonen zware groei en hebben slechte vruchtzetting. Doordat in een rij niet alle planten in het begin zullen zijn aangetast zal er een ongelijk gewas ontstaan. Overmatige wortelgroei begint met enkele wortels die omhoog groeien en het oppervlak van de steenwolpot bedekken. In ernstige gevallen is er zelfs wortelgroei op de steenwol potten, waardoor het druppelwater niet in de pot maar naast de pot valt.

Levenswijze

De bacterie kan via verzwakte cellen of via verwondingen aan de wortels de plant binnendringen. Een mechanische beschadiging of een beschadiging als gevolg van een infectie door bijvoorbeeld Pythium of een parasiet (bijvoorbeeld aaltjes) kunnen zorgen voor een invalspoort voor de bacterie. 

De bacterie kan drager zijn van een zogenaamd Ri-plasmide (root inducing plasmide of wortelstimulerend plasmide). Dit plasmide is uiteindelijk verantwoordelijk voor de extreme wortelgroei en niet de bacterie. Het extra stuk DNA (Ri-plasmide) wordt opgenomen in het oorspronkelijke DNA van de plant. Bij deling van deze 'aangepaste cel' dragen alle nieuw gevormde cellen ook het extra stuk DNA.

Cellen met het extra stuk DNA, delen abnormaal en zorgen voor een razendsnelle vermeerdering van wortels. Het extra stuk DNA zorgt voor een verstoring van de hormoonhuishouding van de plant. De wortelcellen worden aangezet tot een overproductie aan hormonen, zoals auxinen en cytokininen. Als gevolg daarvan produceert de plant een enorme hoeveelheid secundaire wortels. Daarnaast gaan de cellen ongewone aminozuren produceren. Deze stofwisselingsproducten worden opines genoemd en dienen ondermeer als voedsel voor de betreffende bacteriën.

Maatregelen

 • Zorg voor goede hygiëne bij de teeltwisseling.
 • Probeer in het substraat vanaf het begin te werken aan de ontwikkeling van een gevarieerde mix van nuttige bacteriën, schimmels en andere micro-organismen (zgn. bodemvoedselweb) om zo de weerbaarheid van de plant te vergroten. Dit kan door het mee druppelen van een mix van bacteriën en schimmels van natuurlijke oorsprong (zoals compostthee).
 • Maak gebruik van ontsmet drainwater.
 • Hou een watergeefstrategie aan die voor voldoende zuurstof in het wortelmilieu zorgt.
 • Ook in de substraatkeuze kan verschil in gevoeligheid voorkomen.
 • Zet de druppelaar bij planten die met overmatige wortelgroei op het steenwolblok te maken hebben naast het steenwolblok.
 • Bij ernstige aantasting kan het mee druppelen van waterstofperoxide of Natriumhypochloriet helpen om het te bestrijden.

Meer informatie:

Aanvullende informatie

  Foto's

   

  In samenwerking met groenkennisnet.nl