MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Sla-bobbelbladvirus

Lettuce big-vein virus

Gewas:
Bladgewassen
Familie:
Virussen

Herkenning

In veel slarassen veroorzaakt het slabobbelblad een karakteristieke bobbeling van het blad en doorschijnende banden langs de nerven.

 Hierdoor lijken de nerven groter en dit verschijnsel gaf daarvoor de aanleiding voor de Engelse benaming van deze ziekte; lettuce big vein virus.

De meeste symptomen worden waargenomen op slaplanten die in de winterperiode worden geteeld, bij een lage temperatuur en lichtintensiteit.

Planten met het virus groeien langzamer, vormen later een krop en de krop blijft kleiner. Bij een vroege infectie kunnen misvormde kroppen ontstaan.

Levenswijze

Slabobbelblad wordt door de bodemschimmel Olpidium brassicae overgebracht. Deze schimmel is ook de vector van freesiamozaïekvirus en paprikageelnerfziekte. Het virus wordt gemakkelijk door infectieuze zwermsporen, die vanuit de door de schimmel geïnfecteerde plantenwortels vrijkomen, verspreid. De ziekte kan in de rustsporen van de schimmel overleven en deze ruststructuren kunnen zeer lang in grond of leidingsystemen (substraatteelt) aanwezig blijven. Daardoor kan het percentage geïnfecteerde planten behoorlijk oplopen.

Maatregelen

Directe bestrijding van virusziekten is niet mogelijk en zal daarom zoveel mogelijk moeten worden voorkómen. Dit zal moeten gebeuren door het nemen van verschillende hygiëne maatregelen. Goed stomen van de grond kan de gevolgen in de volgende sla teelt behoorlijk beperken. In geval van substraatteelt zullen alle leidingen ontsmet moeten worden. De ervaring leert dat het niet eenvoudig is om de schimmel volledig uit te roeien.

Meer informatie:

Aanvullende informatie

    Foto's

     

    In samenwerking met groenkennisnet.nl