MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Xanthomonas axonopodis

Xanthomonas axonopodis pv. Allii

Gewas:
ui, bieslook, chalot, prei
Familie:
Bacteriën

Herkenning

Deze bacterie veroorzaakt bladvlekken bij diverse Allium-soorten (ui, knoflook, stengelui, sjalot, bieslook en prei).

De eerste symptomen van Xanthomonas axonopodis pv Allii zijn het duidelijkst op de afgeplatte gedeelten van bladeren en omvatten: witte vlekken, bleke spikkels en kleine chlorotische lesies. Gedurende de infectie worden de lesies groter Onder vochtige omstandigheden vormen ze waterige vlekken. Natte lesies worden bruin. Onder droge omstandigheden worden de lesies bros en geelbruin. Uiteindelijke leidt infectie tot groeireductie en kleinere bollen. Afhankelijk van de omstandigheden kan de plant geheel verwelken en afsterven.

Xanthomonas axonopodis pv. Allii is een bacterie (Proteobacteria, Gammaproteobacteria, Xanthomonadales).

Levenswijze

Xanthomonas axonopodis pv. Allii gedijt het beste bij hogere temperaturen (meer dan 27 °C ) in de periode van bolvorming. Ernstige uitbraken worden in de USA vaak waargenomen kort na een periode van vochtig en regenachtig weer. Regenachtige omstandigheden en beregening over de kop bevorderen de verspreiding van Xanthomonas axonopodis pv. Allii. Opbrengstreductie van meer dan 20 procent zijn gerapporteerd in de USA.

Xanthomonas axonopodis pv. Allii heeft binnen de EU (nog) geen quarantainestatus en het organisme komt nog niet in de EU voor.

Maatregelen

Introductie van Xanthomonas axonopodis pv. Allii via besmet zaad of besmette bollen vormen een risico, met name aanwezig voor de Zuid-Europese landen.

Meer informatie:

Aanvullende informatie

Foto's

 

In samenwerking met groenkennisnet.nl