MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

SLRSV

Strawberry Latent Ringspot Virus

Gewas:
Lelie
Familie:
Virussen

Herkenning

Besmetting met SLRSV in combinatie met LSV laat een a-symetrische bloemknopopening zien.

Levenswijze

SLRSV is een virus met zeer een brede waardplantenreeks. Verspreiding van SLRSV van plant naar plant vindt plaats door het vrijlevende aaltje Xiphinema diversicaudatum. Alle levensstadia kunnen SLRSV overbrengen.

Wanneer X. diversicaudatum eenmaal SLRSV bij zich heeft, kan deze het virus gedurende meerdere maanden bij zich houden en gedurende deze periode andere planten met het virus infecteren. Het virus gaat echter verloren tijdens de vervelling naar het volgende stadium. Desondanks kan een SLRSV besmetting voor vele jaren in de grond aanwezig blijven.

X. diversicaudatum heeft een voorkeur voor lemige gronden en komt zowel voor op klei als zand.

SLRSV kan bij diverse onkruiden voorkomen. Naast verspreiding door nematoden kan het virus ook via zaad verspreiden. Voorbeelden hiervan zijn slarimpelroos en herderstasje. Ook onkruidzaad lijkt een belangrijke bron te zijn om het virus over grotere afstand te verspreiden danwel op een perceel in stand te houden.

Maatregelen

Bij afwezigheid van de vector X.diversicaudatum zal er geen verspreiding van SLRSV kunnen plaatsvinden. Controleer daarom het perceel op aanwezigheid van de vector (L/X fractie bij nematoden onderzoek).

Bestrijding van het aaltje is lastig omdat X. diversicaudatum tot wel drie jaar kan overleven op zwarte braak. Dit maakt zwarte braak ineffectief als bestrijdingsmethode.

X.diversicaudatum kan vooralsnog alleen met chemische ontsmetting bestreden worden. Vanwege de beperkte dieptewerking, is chemische grondontsmetting helaas niet voldoende effectief om een populatie X. diversicaudatum volledig uit te roeien.

Een strenge onkruidbeheersing is belangrijk bij het voorkomen van het ontsteen van SLRSV-besmette percelen.

Meer informatie:

Aanvullende informatie

     

    In samenwerking met groenkennisnet.nl