MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Suzuki fruitvlieg of Aziatische fruitvlieg

Drosophila suzukii

Gewas:
Fruitgewassen, houtige gewassen
Familie:
Insecten

Herkenning

De suzuki fruitvlieg lijkt erg op de gewone fruitvlieg. Het mannetje is iets kleiner, het vrouwtje iets groter dan 3 mm. Opvallend zijn de rode ogen. Het mannetje heeft kenmerkende zwarte vlekken op zijn vleugels.

De suzuki-fruitvlieg is in 2012 voor het eerste in Nederland gesignaleerd. Deze exoot, afkomstig uit Zuidoost-Azië, vormt een bedreiging voor de fruitteelt doordat de vrouwtjes eitjes leggen in rijp en rijpend fruit. Deze fruitvlieg kan zeer schadelijk zijn omdat het in tegenstelling tot de gewone fruitvlieg ook gaaf zacht fruit aantast. Een paar dagen nadat de eitjes gelegd zijn, is het fruit onverkoopbaar. De Suzuki-fruitvlieg tast o.a. aardbei, kers, druif en blauwe bes aan, maar ook vele siergewassen en in de natuur voorkomende besdragers zoals lijsterbes, vlier en Cotoneastersoorten worden aangetast.

Symptomen voor herkenning:

 • Een klein gaatje waar het ei gelegd is. Twee ademhalingsbuisjes steken naar buiten (zie foto 2), die zijn alleen met een loep zichtbaar
 • Zachte ingezonken plekken in de vrucht, vanaf enkele dagen na eileg.
 • Aangetaste rode bessen zijn herkenbaar aan een doffe roze schilkleur.
 • Larven en poppen steken, vaak bij de vruchtneus, uit de vruchten.
 • Enkele dagen na eileg kunnen de vruchten gaan rotten, maar dat gebeurt lang niet altijd.

In 2014 veroorzaakte de Suzuki-fruitvlieg forse schade: 10 miljoen euro verlies aan vruchten en 10 miljoen aan extra arbeidskosten.

Levenswijze

Het vrouwtje heeft een gekartelde legboor, waarmee ze in staat is in gezonde vruchten eitjes af te zetten. Per keer worden zet het vrouwtje een deel van haar 300  eitjes a die binnen 1 tot 3 dagen uitkomen. De witte larven zijn ongeveer 3 mm groot en voeden zich met het fruit. Na enkele dagen kunnen zachte ingezonken plekjes zichtbaar worden. Het vruchtvlees gaat schimmelen en rotten.

Na ongeveer een week kruipt de larve uit de vrucht en verpopt zich. De poppen zijn roodbruin van kleur. De totale ontwikkeling van ei tot volwassen fruitvlieg is sterk afhankelijk van de temperatuur en varieert van 4 tot 15 dagen. De volwassen vliegjes die uit de poppen komen, leven in de zomer enkele weken. Door afnemend daglicht ontwikkelen zich in de herfst wintervormen. Die overwinteren en leggen in het voorjaar hun eieren in het eerste rijpende fruit.

Vooral in de nazomer en vroege herfst kunnen de fruitvliegen in zeer grote aantallen voorkomen en gewassen massaal aantasten. Aantasting van gezond fruit door Suzuki-fruitvlieg kan gevolgd worden door een secundaire aantasting van gewone fruitvlieg.

Voor wat betreft de bestrijding is de hoop gevestigd op het voorkomen van natuurlijke vijanden. Predatie is aangetoond door bepaalde sluipwespsoorten, roofwantsen en mijten. Er wordt geëxperimenteerd met bestrijding door middel van dierparasitaire aaltjes en insectenparasitaire schimmels. .

Maatregelen

De bestrijding van de suzuki-fruitvlieg begint met preventie. Een goede bedrijfshygiëne kan de kans op aantasting aanzienlijk verkleinen. Alle maatregelen zijn gericht op het voorkomen van een opbouw van een suzuki fruitvlieg populatie op het bedrijf.

 • Vermijd aanvoer van extern zachtfruit, vooral import uit Zuid Europa, op teeltbedrijven.
 • Wanneer toch fruit van elders wordt aangevoerd, zorg dan dat het in een gesloten koelketen blijft.
 • Zorg voor een kort plukinterval.
 • Geen overrijp fruit laten hangen of op de bodemlaten vallen.
 • Afval dagelijks afvoeren of vernietigen.
 • Geen rottend fruit op de composthoop.
 • Rijpend fruit beschermen met netten.

Meer informatie:

Aanvullende informatie

Foto's

 

In samenwerking met groenkennisnet.nl