MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Stinkend zachtrot (Zantedeschia)

Erwinia carotovora

Gewas:
Diverse gewassen: Zantedeschia
Familie:
Bacteriën

Herkenning

Bij of dicht onder het grondoppervlak begint het weefsel van de bladstelen te rotten. Het wordt glazig en snel slijmerig, zodat de blad- en bloemstelen bij de basis omknikken.

Ook kunnen donkere, met vocht doorschoten en later bruine plekken op de bladschijf ontstaan. De aantasting breidt zich zowel naar boven in de plant als naar beneden in de knol uit. Op de knol ontstaan bruingekleurde, zachte en vochtige of droge en ingezonken plekken, met een scherpe grens tussen gezond en ziek weefsel.

Levenswijze

De bacterie groeit vooral bij hoge vochtigheid en hoge temperatuur. Zij kan in de grond in leven blijven en van daaruit de planten aantasten. Onder gunstige omstandigheden kan de knol in enkele dagen volkomen zacht en rot worden. Bij een lage temperatuur kan het ziekteproces maanden duren. Tijdens de bewaring verdrogen de zieke plekken in de knollen. De bacteriën daarin blijven echter lang in leven, zodat na het planten de aantasting door kan gaan en de kans op uitbreiding en verspreiding van de ziekte blijft bestaan. Ook Calla-soorten, Sauromatum en iris kunnen door deze bacterie worden aangetast.

 

Maatregelen

  • zieke planten verwijderen;
  • voor vermeerdering uitsluitend gezonde knollen gebruiken;
  • knollen onmiddellijk na de oogst goed drogen;
  • ruim plantverband toepassen;
  • grond goed ontwateren.
     

Meer informatie:

Aanvullende informatie

Foto's

 

In samenwerking met groenkennisnet.nl