MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Graswortelknobbelaaltje (granen)

Meloidogyne naasi

Gewas:
suikerbiet, zomertarwe en zomergerst, uien en raaigrassen
Familie:
Aaltjes

Herkenning

Het graswortelknobbelaaltje heeft eenzaadlobbige gewassen als waardplant. Volgens het aaltjesschema geeft het veel schade in ui, zomertarwe en in suikerbiet.

Granen en grassen vermeerderen het aaltje sterk. De graswortelknobbelaaltjes vormen langgerekte en dikke knobbels aan het uiteinde van de wortels. Schade kun je herkennen aan achter blijven in groei van het gewas en de kenmerkende knobbeltjes aan de wortels. In zomergranen kan op percelen met een lage pH opbrengstderving optreden.

Levenswijze

Graswortelknobbelaaltjes hebben maar een generatie per jaar, waardoor de opbouw van een schadelijke populatie zeer langzaam verloopt. De vrouwtjes zetten eitjes af in een soort gelatine in en op de knobbeltjes op de wortels. In het voorjaar, bij oplopende temperaturen, komen de larven uit de eitjes.

Graswortelknobbelaatjes komen voor op zand, dal en lichte kleigronden.

Maatregelen

De belangrijkste maatregel is het telen van een niet waardgewas voor een gevoelig gewas. Slechte waardgewassen zijn onder andere aardappel, mais, vlinderbloemigen zoals erwten en bonen, koolsoorten en kruisbloemige groenbemesters.

Meer informatie:

Aanvullende informatie

Foto's

 

In samenwerking met groenkennisnet.nl