MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Gestippelde houtvlinder

Zeuzera pyrina

Gewas:
Appel, Peer, Pruim, Kers, andere vruchtbomen en loofhoutsoorten
Familie:
Insecten

Herkenning

De gestippelde houtvlinder kan ernstige schade veroorzaken doordat de rups gangen boort door het merg van takken, waardoor de takken kunnen afsterven.

In Mediterrane gebieden vormt de gestippelde houtvlinder een belangrijke plaag: één rups in de stam is voldoende om de hele boom te laten sterven. In Noordwest Europa komt de gestippelde houtvlinder wel algemeen voor, maar vormt geen plaag. Het vrouwtje van de gestippelde houtvlinder is ongeveer 30 mm lang met een spanwijdte van de vleugels van 5 á 6 cm. Het mannetje is kleiner dan het vrouwtje. De vlinder is wit van kleur met sterk glanzende, blauwe vlekken. De rups is ongeveer 5 tot 6 cm lang, heldergeel met talrijke zwarte puntjes op de segmenten. De kop en het halsschild zijn glanzend zwart.

Levenswijze

De gestippelde houtvlinder heeft een levenscyclus van twee tot vier jaar. De vlinder vliegt van juni tot augustus. Per vrouwtje worden in juli en augustus enkele honderden eieren gelegd in spleten en gaten in de bast of op wondweefsel, meestal in groepjes. Kort na het uitkomen van de eieren verspreiden de jonge larven zich over de stam en de takken en boren zich in in het merg. Bij de ingang komt bruin vochtig boormeel naar buiten. De rups kan een tunnel van meer dan 40 cm boren door de takken. De eerste symptomen zijn het naar buiten komende boormeel, gevolgd door het verwelken van bladeren en uiteindelijk het afsterven van de takken. In jonge aanplanten kan bij inboring in de stam de hele boom dood gaan. De rups blijft afhankelijk van de klimaatzone/temperatuur twee tot vier jaar in het hout. Vanaf mei verpopt hij zich in een cocon in het hout en in juni en juli verschijnen de volwassen vlinders weer.

 

Maatregelen

Bestrijding van de gestippelde houtvlinder is moeilijk omdat de rups het grootste deel van de cyclus verborgen zit in het hout. Het verwijderen en verbranden van aangetaste scheuten vormt dan ook de belangrijkste maatregel om opbouw van de populatie tegen te gaan. Verder is het belangrijk om wonden af te dekken met een wondafdekkingsmiddel als Topsin M-pasta. Tegen de gestippelde houtvlinder kunnen geen chemische middelen worden ingezet.

Meer informatie:

Aanvullende informatie

    Foto's

     

    Ook vatbaar

    In samenwerking met groenkennisnet.nl